Mindenmás

Megoldjuk okosba’? 900 kamudiákkal bukott le egy szegedi alapítványi iskola, 112 milliót csaltak el

Közel 900 (!!) olyan tanuló után igényelt és kapott állami támogatást két szegedi oktatási intézmény, akik nem is álltak tanulói jogviszonyban. Az alapítványi iskolákkal “okoskodó” csalók több, mint 100 millió forinttal kurtították meg a költségvetést, a Csongrád-Csanád Megyei Főügyészség ma reggel hét elkövetővel szemben emelt vádat.

KÁBÍTÓSZER-FÜGGŐSÉGBEN SZENVEDŐK TÁMOGATÁSÁRA HOZTÁK LÉTRE AZ ALAPÍTVÁNYT, EGÉSZEN MÁS LETT BELŐLE VÉGÜL

A vádirat szerint 2001 szeptemberében Szegeden, hátrányos helyzetű fiatalok és kábítószer-függőségben szenvedők támogatására egy közhasznú alapítvány jött létre, melynek kuratóriumi elnöke az egyik vádlott volt. Vállalt feladatainak megvalósítása érdekében a szervezet két oktatási intézményt is létesített a városban, ahol a további vádlottak vezetői, vezetőhelyettesi, illetve ügyintézői feladatokat láttak el.

900 OLYAN TANULÓ UTÁN KAPTAK PÉNZT, AKIK NEM IS VOLTAK TANULÓK

Az iskolák fenntartójaként az alapítvány a jogszabályok szerint minden tanévben, félévente jogosult volt a tényleges tanulói létszámhoz igazodó normatív támogatás igénybevételére az első szakképesítésüket itt megszerző diákok után. Az elkövetők azonban közel 900 olyan tanuló után is igényeltek és kaptak állami támogatást, akik nem álltak tanulói jogviszonyban, vagy beiratkoztak ugyan, de a tanórákat sosem látogatták.

112 MILLIÓ FORINTOT SZEREZTEK OKOSBA’

Az elkövetők által 2012-2014. években jogosulatlanul igénybe vett állami támogatás összege meghaladja a 112 millió forintot. A központi költségvetésnek okozott vagyoni hátrány az eddigi eljárás során nem térült meg. A főügyészség a hamis támogatási igénylőlapokat a Magyar Államkincstárhoz az alapítvány nevében benyújtó vádlottat minősített költségvetési csalás bűntettével és hamis magánokirat felhasználásának vétségével, míg társait e bűncselekmények bűnsegédi alakzatával vádolja.

A vádlottak bűnösségének kérdésben a Szegedi Törvényszék fog dönteni.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: instalatii ventilare
'Fel a tetejéhez' gomb