Közélet

Pórul járt szegedi kisvállalkozók, kaotikus parkolási helyzet – hat pontos javaslatcsomaggal oldanák meg az Oskola utcai káoszt

November végén egy forralt borozós bebiciklizés keretein belül kapták vissza a szegediek az Oskola utcát, azonban a friss aszfaltozás, díszburkolat, fásítás, jelzőlámparendszer és közlekedési rend mellett egy adag negatív “meglepetés” is a csomag része lett. Kezdetben a gyalogosok voltak kénytelenek – járda híján – balesetveszélyes körülmények között, az autósok között sétálni, velük együtt az utcában üzlethelyiséget bérlő szegedi kisvállalkozók is nehéz helyzetbe kerültek: mint többen írták, mindenféle egyeztetés nélkül szüntették meg a szállítási, rakodási lehetőséget. Chovanecz Kata (Fidesz-KDNP) önkormányzati képviselő egy hat pontos javaslatcsomaggal fordult Nagy Sándor (Momentum) városfejlesztési alpolgármesterhez.

“MÁR NEM IS SZÁMOLJUK A FORGALOMKIESÉST”

“Nem elég, hogy a járvány miatti lezárások miatt 2020-ban, aztán 2021-ben majdnem tönkrementünk, kárpótlás nélkül zárták ránk az Oskola utcát” – kezdte levelét egy neve elhallgatását kérő bérlő, aki társaival együtt arra panaszkodott, a parkolóhelyek megszüntetésével együtt a rakodóhelyek is megszűntek. “Már nem is számoljuk a forgalomkiesést, tudomásul vettük a helyzetünket, de röhejes, hogy még bepakolni sem tudunk” – írta, majd hozzátette, senki sem egyeztetett velük arról, hogyan lehetne az ott működő vállalkozások számára is élhető a szakasz.

HAT PONTOS CSOMAGGAL OLDANÁK MEG A NONSZENSZ HELYZETET

A kisvállalkozói panaszok a jelek szerint a korábban az Oskola utcai gyalogoshelyzet kapcsán felszólaló Chovanecz Katához is eljutottak, aki azt nyilatkozta a Szeged365.hu-nak, hogy a rekonstrukció kapcsán kialakuló hátrányokról nem történt társadalmi egyeztetés. Mindez érvényes a lakókra, az üzlethelyiségek tulajdonosaira és a bérlőkre is. Mint mondta, az utóbbi években majdnem 80 parkolóhely szűnt meg a környéken, amely alaposan feladta keresztbe tett az utcában működő éttermek, boltok árufeltöltésének is.

A képviselőnő az alábbi csomagot küldte át Nagy Sándor alpolgármesternek ma reggel:

  • A lakossági parkolóbérletek ne két utcára legyenek maximalizálva, hanem parkolóhelyek számához igazodva akár 4-5 utcára is.
  • A két utcára szóló kedvezményes lakossági parkolóbérlet opcionálisan ne csak merőleges, hanem párhuzamos utcákra is igényelhető legyen.
  • Külföldi és fővárosi mintára a területen lakóknak idősávonként, valamint kizárólagosan fenntartott parkolóhelyek kerüljenek kijelölésre. Az Oskola utcával érintkező szakaszok kapacitásának 50%-a legyen fenntartva a lakosság számára.
  • Az Oskola utcai lakosoknak az utcától pár száz méterre lévő kihasználatlan önkormányzati parkolóházban helyek biztosítása, lakossági parkolókártya jogosultsággal.
  • Legkevesebb 2 db rakodási célú parkolóöböl kialakítása az Oskola utca páratlan oldalán.
  • A Szent Miklós templom melletti – jelenleg kihasználatlan – betonozott területen új parkolóhelyek kialakítása.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: you can try these out
'Fel a tetejéhez' gomb