Mindenmás

Leleplezték az első, engedélyezett repülő autót – vajon Szegedre mikor ér ide egy hasonló?

Egyértelműen hatalmas siker és ováció fogadta az Aeromobil lélegzetelálltó fejlesztését, melyet december elején láthatott élőben is a nagyközönség. Ha már azon agyalsz, hogy mikor és melyik szalonba indulj körülnézni egy ilyen meseszép és igazán egyedi járgány után, akkor egy kis türelem: leghamarabb jövőre gördülhetsz ki egy aeromobillal, de még addig is sok víz lefolyik – szegediek lévén – a Tiszán.

Ami jó hír lehet. hogy az AeroMobil előrejelzései szerint 2023-ban vásárolhatod meg első repülő autódat. Viszont addig is számos akadálynak kell még elgördülnie az útból, és a közlekedésre vonatkozó szabályozás is igen sok kérdést vet fel.
Csak hogy a legalapvetőbbeket említsük: ki és milyen feltételekkel birtokolhat és vezethet aeromobilt, és még az sem tisztázott, hogy hol lesz majd lehetséges leszállni, parkolni vagy tankolni.

De még mielőtt elemzésekbe bocsátkoznánk, íme, a nagy leleplezés pillanatai:

@erikhuberman

Introducing the world’s first flying car, the AeroMobil! Congratulations on an incredibly successful unveiling! #flyingcar #pilot #artbasel #miami

♬ original sound – Erik Huberman

A magánpilótává válás hónapokig tart majd, és a jelenlegi képzési rendben semmi sem szerepel a repülő autó vezetésére vonatkozóan, így egy ilyen képzési program kifejlesztéséhez, teszteléséhez és megvalósításához szükséges lépések még évekig is eltarthatnak.

Működő szabályozási keretek nélkül a repülőautó-cégek saját szabályokat és iránymutatásokat dolgozhatnak ki, melyeket a törvényi szabályozásokkal is összhangba kell hozni, úgyhogy időbe fog telni, mire e téren is zöld utat kap az új légi jármű.

De ne szaladjunk ennyire előre, hiszen egyelőre még az sem tisztázott, hogy a vállalat hogyan tervezi a járművek építését, értékesítését és támogatását.

Az alábbi videóra kattintva megcsodálhatod egészen közelről is a verdát:

Továbbá, ha az AeroMobilnak sikerül is átgázolnia a szabályozási bürokrácián és beindítani az autók gyártását, újabb kérdés, ki fogja irányítani a használatukat és a közbiztonságot? Persze, mondhatnánk, hogy erre is alkalmasak lennének a repülőtéri forgalomirányító rendszerek, de jelenleg nem létezik olyan apparátus, amely felügyelné a véletlenszerű helyekről felszálló repülő autókat, így valószínűleg eltart majd egy ideig, amíg kialakul az aeromobillal való közlekedés rendje.

Az alábbi videó segítségével láthatod repülés közben is a leendő repülő autódat:

Tegyük fel, hogy ha ez a probléma is megoldódik, és kialakul a repülő autók fel- és leszállási lehetősége, igen nagy a valószínűsége, hogy ha helyi bevásárlóközpontba szeretnénk elugorni, nem lesz hol leszállni és leparkolni a repülő járgányt. És akkor még nem beszéltünk arról, hogy attól függően, hogy milyen üzemanyagot fogyaszt az autó, a benzin beszerzése is külön gondot okozhat.

Egyáltalán nem leküzdhetetlenek a felsorolt kihívások, és nem is szeretnénk vészmadarak lenni, de egyik említett részletnek sincs pofonegyszerű megoldása. A repülő autók mindennapossá válhatnak és idővel válnak is, de egészséges adag szkepticizmusra és realizmusra van szükség azzal kapcsolatban, hogy mennyi időbe telik, mire jelentős számban látjuk őket az utakon, és persze Szeged városában.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb