Közélet

Béremelés és csökkentett óraszám: a tanárok kétharmada sztrájkolt a szegedi Deák Ferenc Gimnáziumban (frissítve)

Országszerte, így Szegeden is felborzolta a kedélyeket a mára, azaz hétfőre kihirdetett pedagógussztrájk, vagyis reggel 8 és 10 óra között nem volt tanítás az akcióban részt vevő iskolákban és óvodákban. A szakszervezetek béremelést követelnek a kormánytól és a munkaterhek csökkentését, ezért léptek két órás sztrájkba.

Fontos itt megjegyezni, hogy az Emmi többször is törvénytelennek nevezte a mára hirdetett sztrájkot, ám mégis több budapesti és vidéki nagyvárosi iskolában is nagy számban csatlakoztak a demonstrációhoz. Többek között győri, szegedi, pécsi, kaposvári és debreceni iskolákról tudni, hogy volt munkabeszüntetés. Mi helyzet Szegeden? A Telex értesülése szerint városunkban a Deák Ferenc Gimnáziumban a pedagógusok kétharmada, míg a kilenc szakképző iskolából hétben sztrájkoltak a tanárok.

A DEÁK FERENC GIMNÁZIUMBAN A TANÁROK KÉTHARMADA LÉPETT SZTRÁJKBA

A Telex tudósítása szerint a József Attila sugárúton, három egymás mellett lévő szegedi iskolában majdnem kétszáz pedagógus tanít. A Krúdy Gyula Szakképző Iskolában 65 tanár, a Deák Ferenc Gimnáziumban több mint 70 tanár, a Gedói Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskolában pedig 40 tanár oktat az intézmények weboldala szerint. Úgy tudják, hogy a Deák Ferenc Gimnáziumban a tanárok kétharmada sztrájkolt. Mint írják, egy középkorú férfi, aki a kislányát kísérte a bejáratig, azt mondta, szerinte jogos a tanárok sztrájkja, ha másképp nem tudják kiharcolni a béremelést. Volt olyan szülő, aki nem is hallott a sztrájkról, de egyébként elégedetlen az oktatás minőségével. Egy édesanya kerékpáron vitte a lányát az iskolába, szerinte igazuk van a sztrájkoló tanároknak, és az iskola szolgáltatásai megérdemlik „az ötös alá jegyet.”

FŐKÉNT A SZAKKÉPZŐ INTÉZMÉNYEK PEDAGÓGUSAI LÉPTEK SZEGEDEN

Guba János tanár, a PDSZ Dél-Alföldi regionális választmányi tagja a Telex kérdésére elmondta, hogy szakszervezetük Szegeden főként a szakképző intézményekben erős. Állítása szerint a kilenc iskolából hétben sztrájkoltak, egyről nem tudja, hogy van-e ott munkabeszüntetés, egy iskolában pedig egyáltalán nincsen. Ahol sztrájkoltak, ott a tanárok 26-43 százalék közötti arányban vettek részt a tiltakozásban. Nem tud olyan esetről, hogy a szakképzőkben előzetes fenyegetés érte volna a munkabeszüntetésben részt venni szándékozókat, és szerinte a sztrájkoló tanárok nem is tartanak megtorlástól.

SZEGED MELLETT SZTRÁJKOLTAK VÁSÁRHELYEN ÉS MAKÓN IS

Tarnay Attila, a Pedagógusok Szakszervezetének Csongrád-Csanád megyei elnöke a lapnak azt mondta a sztrájk vége előtt nem sokkal, hogy az előzetes információk szerint Szeged iskoláiban sokan sztrájkoltak: volt, ahol a tanárok nagy többsége, de olyan intézmény is akad, ahol senki. A megye nagyobb városaiban, Hódmezővásárhelyen, Makón, Szentesen is sztrájkoltak tanárok, és olyan kisebb településen is, mint Sándorfalva.

FRISSÍTVE (14:40): MAGAS VOLT A SZTRÁJKHAJLANDÓSÁG SZEGEDEN

Guba János a PDSZ Dél-Alföldi regionális választmányi tagja kérdésünkre elmondta, magas volt a sztrájkhajlandóság a szegedi iskolákban. A Szegedi Szakképzési Centrum intézményeiben 25-45% között volt a részvételi arány, de hozzá kell tenni, hogy nagyon sok oktató beteg, ezért nem vehetett részt a demonstrációban, ez körülbelül 10%-os csökkenést jelentett a sztrájkolók számában.

Ahogy Guba János elmondta, 8 szegedi általános iskolában léptek sztrájkba a tanárok, közülük kettőben 100%-os részvételi aránnyal, de általánosságban elmondható, hogy a pedagógusok legalább 25-30%-a demonstrált.

A gimnáziumok között kiemelkedett a Deák Ferenc Gimnázium, ahol, 75%-os volt a részvételi arány. Tóth Julianna, az intézmény tanára megkeresésünkre elmondta, iskolájukból 52 pedagógus és 1 nem pedagógus vett részt a sztrájkban, előzetesen 56 tanár jelezte részvételi szándékát, de közülük 4-en betegek lettek.

Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola arról adott tájékoztatást, intézményükben éppen síszünet miatt nincs oktatás, így a pedagógusaik a sztrájkban sem vettek részt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb