Közélet

Mutatjuk, mi mennyibe kerülhet holnaptól Szegeden: közzétette a KSH az alapvető élelmiszerek maximalizált árait

Izgalmasan indul a február, hiszen keddtől május 1-jéig hét alapvető élelmiszerre árstopot vezetett be a kormány és ezek ára nem lehet magasabb, mint amennyi tavaly október 15-én volt. Ennek kapcsán a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) ma közzétette az árstoppal érintett hét alapvető élelmiszer tavaly októberi átlagárát, tehát mutatjuk, mennyit fogunk ezekért fizetni Szegeden.

Ehhez hozzátartozik az is, hogy amennyiben ez az ár kedvezményes, akciós volt, akkor a kedvezményes értékesítés előtti árat kell alkalmazni, ha ez valamilyen okból nem megállapítható, akkor kell alkalmazni a KSH honlapján 2021 októberére közzétett átlagos fogyasztó árakat.

A KSH októberi árlistája szerint:

  • a kristálycukor fogyasztói ára kilogrammonként 261 forint,
  • a finomliszté 203 forint,
  • a sertéscombé 1420 forint,
  • a csirkemellfiléé 1600 forint,
  • a farháté 293 forint,
  • a napraforgó étolajé literenként 713 forint,
  • a 2,8 százalékos UHT tartós tejé 268 forint.

Amennyiben az üzletek drágábban kínálják a termékeket, vagy ahol a kereskedő nem tartja készleten az előírt mennyiséget, vagy mulasztást követ el a tájékoztatásban, azok már az első jogsértést sem ússzák meg büntetés nélkül.

PIROS TÁBLA, KEMÉNY SZANKCIÓ

A múlt héten jelent meg egyébként a Magyar Közölöny ezzel kapcsolatban, benne a február 1-jén induló élelmiszer-árstop újabb részleteivel. Megvan, milyen táblát kell kitennie a boltosoknak, ezzel párhuzamosan megjelentek a szankciók is: a hatóságok 50 ezer forinttól 3 millióig büntethetik a szabályokat megszegő boltokat.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: my latest blog post
'Fel a tetejéhez' gomb