Szegedi Arcok

A legnagyobb hősök, akik a legkisebbek megmentésére tették fel az életüket – ismerd meg a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálatot

A hősök köztünk élnek! Sokszor hírt adtunk már arról, hogyan végzik teljes szívvel és lélekkel munkájukat a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat munkatársai, mennyi kisbabán segítettek már városunkban. Segédkeztek már otthonszülésnél, beteg kicsit juttattak el a megfelelő egészségügyi intézménybe, és nem utolsó sorban más városokból érkező csöppségeket is szárnyaik alá vettek. A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítvány munkájáról és csodás sikertörténeteikről Dr. Pintér Gábor ügyvezető igazgatóval beszélgettünk.

AZ ALAPÍTVÁNY MÁR 30 ÉVE GONDOSKODIK AZ ÚJSZÜLÖTTEK ÉS KORASZÜLÖTTEK ELLÁTÁSÁRÓL

Az alapítvány már harminc éve önzetlenül, minden erő felett gondoskodik a bajbajutott szegedi kisbabákról. A Szolgálat három megyében végzi munkáját: Csongrád-Csanád megye mellett jelen vannak Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megye alsó területein is. Egy állandó 24 órában üzemelő mentőautó áll a rendelkezésükre, amelyen az újszülöttek és a koraszülöttek ellátására specializálódott személyzet várja tettre készen a riasztásokat. Dr. Pintér Gábor elárulta számunkra, évente nagyjából 1000 gyermeket mentenek meg. Szerepet vállalnak a picik szakszerű és magas ellátási fokon történő egyik intézményből a másikba való szállításában, hiszen autójuk speciális felszerelése mindezt biztosítja, de az otthonszüléseknél is jelen vannak, hogy semmi baj ne történhessen.

AZ ESETEK NAGY RÉSZE SIKERTÖRTÉNET

“A 30 év alatt, ha a szigorú statisztikát nézem, akkor egyetlenegy gyermeket vesztettünk el a szállítás közben. Sajnos a kicsi halva született, eleve újraéleszteni kellett, így tudtuk közel stabil állapotba hozni, de rajta kívül a működésünk alatt más újszülöttet, koraszülöttet nem veszítettünk el. Talán elmondhatom, hogy az eseteink nagy része az sikertörténet” – avatott be a részletekbe a doktor.

Elmesélte, hogy nem olyan régen volt egy nagysúlyú, egyébként érett és úgymond egészségesnek tűnő újszülöttnek a mentése, akiről a születés után derült ki, hogy kialakult nála egy nagyon komoly alsó légúti, tehát a tüdőt érintő vírusfertőzés, ami életveszélyes állapotot idézett elő. Szerencsére a Szolgálathoz időben futott be a riasztás, a szakemberek gyorsaságának és precizitásának köszönhetően pedig a lehető legrövidebb idő alatt beszállították a picit a szegedi klinikára, akinek 4-5 nap alatt rendeződött az állapota, fel is gyógyult a fertőzésből. Az Alapítvány orvosa, aki akkor éppen szolgálatban volt, azóta is tartja az édesanyával a kapcsolatot és nyomon követi a gyermek sorsát.

A SZAKEMBEREK NEM MINDENNAPI MUNKÁJÁBAN AZÉRT MAGAS A STRESSZFAKTOR

Dr. Pintér Gábor azt is elárulta, az újszülött, koraszülött ellátásnak ez a lehető legmagasabb szintje, amit a Szolgálat munkatársai végeznek, így a stressztől sem mentes, hiszen a szakemberek a mentőautóban magukra vannak utalva, ráadásul a jármű még mozog is, miközben ellátják a kisbabákat. Itt nincs lehetőség hibázni, hiszen egy-egy mentésnél minden másodperc is sokat számíthat.

Hallgasd meg a teljes interjúnkat Dr. Pintér Gáborral, melyben még többet megtudhatsz a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat munkájáról, mindennapjairól és sikertörténeteiről.

A képeket köszönjük a Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat Alapítványnak!

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: read the full info here
'Fel a tetejéhez' gomb