Közélet

Újabb részletek a 28 éve történt szegedi Z. Nagy gyilkosságról: a töltényhüvelyek szerint Marinko volt az, a bíróság szerint nem

1994. január 23. Szeged történetnek legsötétebb éjszakája 28 éve történt, a szerb halálosztónak is nevezett gyilkos, Magda Marinko ügyeivel kapcsolatban újabb szakértő szólalt meg a napokban. Az ügy fegyverszakértője, Tóth István a Blikknek azt nyilatkozta, a töltényhüvelyek igazolták, hogy a Kecskeméten, Szegeden, Szabadkán és Palicson elkövetett mészárlásokat ugyanazzal a Scorpio gépfegyverrel hajtották végre.

28 ÉVE TÖRTÉNT AZ EDDIGI LEGSZÖRNYŰBB SZEGEDI GYILKOSSÁG

Január 23-án volt a kegyetlen gyilkosság 28. évfordulója. Aznap éjszaka álmukban, közelről lőtték fejbe Z. Nagy Bálintot, a feleségét, Z. Nagyné Dunai Gizellát, valamint két fiukat, a 17 éves Dánielt és a 10 éves Balázst. A lövéseket a szomszédok nem hallották. Azt, hogy idegen jutott be a család Bárka utcai otthonába, a házőrző kutya sem jelezte.

Miután a családfő nem ment be dolgozni, az alkalmazottai kezdtek el aggódni, főleg, hogy telefonon sem érték el főnöküket. Végül az egyik dolgozó ment ki a házhoz, és az ablakon át belesve úgy tűnt neki, hogy az egyik gyerek vérbe fagyva fekszik az ágyában. Ezután riasztották e rendőrséget.

UGYANAZT A FEGYVERT HASZNÁLTÁK MIND A NÉGY GYILKOSSÁGNÁL

Tóth István fegyverszakértő a Blikknek elmondta, hogy a helyszínen töltényhüvelyeket találtak, amelyek később nagy segítséget jelentettek nekik, illetve később megkapták az áldozatok testéből a boncolás során kiszedett lövedékeket.

„Miután elvégeztük a munkát, bementem a BSZKI-ba, hogy konzultáljak a volt főnökömmel, akire tanítómesterként is felnéztem. Bent elővettem az ismeretlen tetteses ügyeket, hogy megnézzem akadnak-e köztük olyanok, amelyekben a lövedékek egyeznek a szegedi helyszínen talált darabokkal. És sikerrel jártam. Kiderült ugyanis, hogy az 1993. december 20-án, Kecskeméten történt hármas gyilkosságnál megtalált lövedékkel van egyezés. A jó hírnek örültek a nyomozók, hiszen a sötétben tapogatóztak” – emlékezett vissza Tóth István, aki még aznap délután megkapta az újabb főigazgatói utasítást. Az utóbbi azt tartalmazta, hogy reggel nyolcra a szakértői eszközeivel együtt menjen a röszkei határátkelőhelyre, hogy részt vegyen egy magyar–szerb rendőri találkozón, ugyanis Z. Nagyék meggyilkolása után nem sokkal Szabadkán és Palicson is kivégeztek egy-egy családot. “Míg a bűnügyes nyomozók átbeszélték az emberöléseket, én a szerb technikus kollégámmal mentem a megyei rendőr-főkapitányság bűnügyi technikai osztályára” – mondta.

A két fegyverszakértő már az autóban megállapította a fegyver alkatrészeinek a számából, illetve azok elhelyezkedéséből, hogy a gyilkosságokat egy Scorpio típusú géppisztollyal követték el.

„Ezt követte a lőfegyver azonosítása, amit a laborban végeztünk el mikroszkóp segítségével. Azt vizsgáltuk, hogy az egyes alkatrészeknek milyen sajátosságaik vannak, és arra jutottunk, hogy ugyanazt a fegyvert használták mind a négy helyszínen, azaz Kecskeméten, Szegeden, Szabadkán és Palicson.”

KÉPBE KERÜLT MAGDA MARINKO

„Amikor ezzel az eredménnyel visszaértünk a határra, a nyomozók már Magda Marinko nevét emlegették, ugyanis a férfi lehetséges elkövetői szerepe felmerült ezekben a gyilkossági ügyekben” – mesélte az ügy fegyverszakértője. Természetesen erről hallgatniuk kellett, de két nap múlva már bemondták a rádióba a szerb halálosztó nevét, ő pedig szomorúan állapítottam meg, hogy megint kiment az információ valahogy.

Marinkó a mai napig ül, ám a fegyver egyezése ellenére a szegedi négyes emberölés miatt végül nem ítélték el.

TRÜKKÖSEN KAPTÁK EL A DÉLVIDÉKI HALÁLOSZTÓT

Marinkót 1994 januárjában tartóztatták le, nem is akárhogyan. Azzal hívták be a rendőrkapitányságra, hogy ellenőrizni akarják az útlevelét. Amikor a férfi megtudta, hogy lépre csalták, el akart menekülni, sőt ki akart ugrani az ablakon, de megakadályozták ebben.

Magda Marinkót végül a kecskeméti és az orosházi gyilkosságok miatt nyereségvágyból, előre kitervelten, több emberen, különös kegyetlenséggel, részben társtettesként elkövetett emberölés, valamint lőfegyverrel és lőszerrel visszaélés miatt életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélték. A Z. Nagy család kivégzésével a szerb halálosztót ugyan megvádolták, de az alól végül felmentették, mert arra az időpontra volt alibije.

A rettegett sorozatgyilkos elítélésekor még nem létezett a valós életfogytiglani, így 25 év után kétévente felülvizsgálják, hogy szabadulhat-e. Idén februárban a Szegedi Törvényszék büntetés-végrehajtási bírája nem engedélyezte Magda Marinko feltételes szabadságra bocsátását.

ÍGY ÉL MAGDA MARINKO A RÁCSOK MÖGÖTT

Marinko tehát marad továbbra is a Csillag Börtön “vendége”, védőügyvédje, dr. Harkai Zsuzsanna egy két évvel ezelőtti meghallgatáson azzal próbálta meggyőzni a végrehajtási bírót, hogy “sok jutalomban részesült a rácsok mögött, ezeket leginkább akkor kapta, amikor még munkát végzett a Szegedi Csillag börtönbe kerülése előtt”. “Nem befelé forduló személyiség, nyit a külvilág felé, aktívan sportol. A személyzettel tisztelettudó és együttműködő magatartást tanúsít. Tisztában van vele, hogy a megfelelő magatartás és alázat szükséges a pozitív döntéshez” – nyilatkozta akkor a Borsnak a védőnő, aki az ügyvédi titoktartás miatt Marinko véleményét nem kívánta tolmácsolni.

A Szegedi Törvényszék bíráját nem hatották meg a szép szavak, már csak azért sem, mert a 2019-es bírósági közlemény szerint a férfi semmiféle megbánást nem tanúsít.

A VÖRÖSKERESZT VETTE MEG A HÁZAT, A SZÜLŐK HÁLÓSZOBÁJÁBÓL LETT A MEGYEI TITKÁR IRODÁJA

A gyilkosságot követően a közismert szegedi cukrász első házasságból származó fiú, Bálint örökölte a tragikus események helyszínéül szolgáló házat. Beköltözött, később azonban úgy döntött, megpróbálja eladni az épületet. Mondanunk sem kell, nehezen talált vevőre.

A házat 2001-ben a Magyar Vöröskereszt Csongrád Megyei Szervezete vásárolta meg 25 millió forintért, melyet azóta átalakítottak.

Így fest most, 28 évvel a sötét események után a ház:

  • Azóta ugyanaz a parketta a nappaliban, az előszobában ugyanaz a virágos járólap, amin a család tagjai közlekedtek. A falakon a régi, drapp virágos csempe van még mindig.
  • Az egykori konyhában a Vöröskereszt kollégái irodát rendeztek be.
  • A család gardróbját mosdóvá alakította a szervezet,
  • a szülők hálószobájából a megyei titkár irodája lett,
  • amiből az egyik egykori gyerekszoba nyílik. Korábban itt álltak a gyerekek bútorai is, mesefigurás matricákkal teleragasztva.
  • Az emeleti nagy fürdőszobát több helyiségre osztották. Itt tusolót és wc-t is kialakítottak.
  • A vasaló szobából kis teakonyha lett, itt is a család egykori bútora áll.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb