Mindenmás

Négyéves anyagtudományi és fotonikai kutatási program indult Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem az Innovációs és Technológiai Minisztériumtól 1.199.999.797 Ft támogatást nyert el az „Anyagtudomány és fotonika” című projekt megvalósítására – közölte a remek hírt az egyetem és azt is hozzátették, hogy a Tématerületi Kiválósági Program célja, hogy a felsőoktatási intézmények és kutatóhelyek szakmai kiválóságára építve, tématerületi kutatásfejlesztési programokat bonyolítsanak le, beleértve az alapkutatást, alkalmazott kutatást és kísérleti fejlesztést is.

Az „Anyagtudomány és fotonika” projekt általános célja a résztvevő kutatócsoportokban a TKP2020 Intézményi Kiválósági Program folyamán elkezdett alapkutatások, és az ezekre épülő alkalmazott és kísérleti fejlesztések megerősítése a nemzetvédelem és nemzetbiztonság növelése érdekében. A tematikus célok meghatározása során alapvetően a hazánk számára legfontosabb katonai szövetség (NATO) K+F célkitűzéseinek eléréséhez igyekeztek hozzájárulni a kutatók. A dokumentumban azonosított 8 célterületből kettőhöz kapcsolódnak közvetlenül, melyek az új anyagok és gyártástechnológiák (pl. olcsó szenzorok és szenzorhálózatok, decentralizált gyártás), valamint az űrtechnológiák (pl. űrkémia, űrbéli gyártástechnológiák).

NEMESFÉM- ÉS EGYÉB NANOHIBRID-ALAPÚ STRUKTÚRÁK TERVEZÉSE A CÉL

A pályázati felhívásban szereplő védelmi célterületekhez a környezet és szenzortechnológia, CBRN védelem, additív gyártástechnológia, lézertechnológia, anyagtechnológia, mikro- és nanotechnológia és fotonika pontokon kapcsolódik az SZTE. Ezek nagy része aktívan művelt terület a Szegedi Tudományegyetemen, az érintett kutatók rendszeresen publikálnak a tématerület vezető folyóirataiban, illetve a hazai átlagot messze meghaladó szabadalmi portfólióval is rendelkeznek. Olyan új, összetett nemesfém-és egyéb nanohibrid-alapú struktúrák tervezése a cél, amelyek környezetvédelemben használatos (elektro)katalizátorok fejlesztéséhez és szenzortechnológiák korszerűsítéséhez járulhatnak hozzá. Továbbá a környezetérzékelési képesség növelését lézeres fotoakusztikus rendszerek fejlesztésével is segíteni kívánják. A kutató célja a korábbiaknál sokkal érzékenyebb fotoakusztikus rendszerek létrehozása és alkalmazása, illetve megvizsgálják ezek drónra telepíthetőségének lehetőségét is.

KILENC KUTATÓCSOPORT FOG A PROJEKTEN DOLGOZNI

A kutatás kivitelezésébe az SZTE TTIK Kémiai és Fizikai Intézeteinek kilenc kutatócsoportját vonták be, amelyek tématerülete elsősorban az anyagtudományt, nanotechnológiát és a fotonikát öleli fel. A szakmai kiválóságot jelzi, hogy ezek között 1 MTA Kutatócsoport és 4 MTA Lendület kutatócsoport található, illetve 1 esetben ERC Starting Grant támogatást is elnyert a résztvevő kutató. Emellett az érintett kutatók rendkívül sikeresek a hazai és nemzetközi pályázatokon, illetve eredményeiket a tématerület legrangosabb folyóirataiban publikálják. A projekt során kivitelezendő tudományos munka olyan alapkutatási eredmények létrejöttével jár, amelyek megalapozzák a további alkalmazott kutatásokat és kísérleti fejlesztéseket. A projekt résztvevői nagy hangsúlyt fektetnek a tudományos utánpótlás képzésére, elsősorban PhD hallgatók bevonása által. Továbbá a pályázat lehetőséget ad a gyorsan növekvő védelmi ipar szereplőivel való együttműködés előkészítésére és a csoportok közötti kutatási háló további erősítésére.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb