Sport

13 éve ölték meg Marian Cozmát, a Pick Szeged nagy riválisát

“Ezen a napon mi is megállunk egy pillanatra. Emlékezünk rád, a nemes ellenfélre, a kiváló sportolóra! Nem feledünk, Marian Cozma!” Ezekkel a szívszorító szavakkal emlékezett a Pick Szeged csapata Facebook posztjában a 13 évvel ezelőtt tragikusan fiatalon elhunyt román válogatott kézilabdázóra, Marian Cozmára, a nagy rivális csapat, a Telekom Veszprém játékosára, aki a pályán a Kékek méltó kihívója volt, pályán kívül pedig igaz barátja.

MÁR 13 ÉVE ANNAK A VÉGZETES ÉJSZAKÁNAK

Pontosan ma 13 éve, 2009. február 8-án hajnalban, a veszprémi Patrióta lokálnál Marian Cozmát és társait megtámadták, a román játékost szíven szúrták, a segítségére siető klubtársai közül a szerb Zarko Sesum arccsonttörést szenvedett, a horvát Ivan Pesic pedig elveszítette a veséjét.

AZ ÉDESAPA, PETRE COZMA SOHA NEM MÚLÓ FÁJDALOMMAL GONDOL FIÁRA

“Minden nap fájdalmas, de február 8-a, a szörnyű dátum leírhatatlan kínokkal jár. Ez a fájdalom örökké tart, nem múlik el” – idézte fel a fiatalon elhunyt sportoló édesapjának, Petre Cozmának a szavait a román Libertatea című lap nyomán a Blikk. Ahogy az apa elmondta, fia halála óta hosszú idő telt el, a veszprémi együttesnél a keret kicserélődött, de a másodedzőt, Gulyás Pétert még jól ismeri, hiszen ő annak idején együtt játszott Mariannal. A régiek közül többen keresik, tartja velük a kapcsolatot, de romló egészségi állapota már nem engedi, hogy meccsekre járjon.

MARIAN COZMA CSALÁDJA EDDIG EGYETLEN FILLÉRT SEM KAPOTT A KÁRTÉRÍTÉS ÖSSZEGÉBŐL

Petre Cozma szerény körülmények között él családjával. Korábban elárulta, hogy kettejüknek feleségével alig 130 ezer forintnak megfelelő lejből kell kijönniük, annak ellenére, hogy a magyar bíróság 700 ezer eurós (247 millió forintos) kártérítést ítélt meg a javukra, de ebből eddig egyetlen fillért sem láttak, semmit sem sikerült behajtani az elkövetőktől, írta a Blikk.

A SZEGEDI PICK ARÉNA MARIAN COZMÁRÓL ELNEVEZETT VENDÉGSZEKTORÁVAL ŐRZI A TRAGIKUSAN ELHUNYT SPORTOLÓ EMLÉKÉT

Marian Cozma emlékét nem csak a Veszprém csapata őrzi a mai napig. A Pick Szeged 2019-ben Ilyés Ferenc, a Pick Szeged és a Veszprém egykori válogatottjának hathatós segítségével felvette a kapcsolatot Marian Cozma családjával. Az édesapát, Petre Cozmát arról tájékoztatták, hogy szeretnék a Pick Aréna vendégszektorát gyermekéről, Marian Cozmáról elnevezni. A Cozma család megható levélben köszönte meg, hogy nem felejtik el a gyermeküket, és így a vendégszurkolók mindig a Marian Cozma-szektorban drukkolhatnak kedvenceiknek a grandiózus sportkomplexumban.

A GYILKOSSÁG VÁDLOTTJAI MA IS BÖRTÖNBÜNTETÉSÜKET TÖLTIK

2011. június 23-án a gyilkosság első- és másodrendű vádlottját, Raffael Sándort és Németh Győzőt életfogytiglanira ítélték, a harmadrendű vádlott, Sztojka Iván 20 év fegyházzal megúszta. 2012. április 27-én másodfokon Raffael Sándor és Németh Győző büntetését 18-18, Sztojka Ivánét 8 évre csökkentették, ami országos felháborodást váltott ki. Sztojka Iván 2018-ban kedvezménnyel szabadult, de azóta ismét rácsok mögött van, emberkereskedelem és felbujtóként folytatólagosan elkövetett pénzmosás miatt nem jogerősen nyolc év hat hónapra ítélték.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb