KözéletVideo365

Új mezei őrszolgálatok fogják segíteni a munkát a növekvő migrációs nyomás miatt a magyar-szerb határon

Egy hónap múlva kezdhetik meg a munkát az új mezei őrszolgálatok a magyar-szerb határon – jelentette be Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere kedden a településen, a térség polgármestereivel és a rendvédelmi szervek helyi vezetőivel tartott közbiztonsági egyeztető fórumon. A kormány döntése alapján mezei őrszolgálat alakul a határ menti településeken, így Mórahalmon, Röszkén, Zákányszéken, Ruzsán, Öttömösön, Kelebián, Tompán, Bácsalmáson, Ásotthalmon és Domaszéken, melynek működtetésére 170 millió forint forrást biztosítanak.

ÓRIÁSI A MIGRÁCIÓS NYOMÁS A DÉLI HATÁRSZAKASZON

Óriási a migrációs nyomás a déli határszakaszon, számolt be tapasztalatairól Révész Szabolcs, rendőr alezredes, a szegedi határrendészeti kirendeltség vezetője a fórumon. Elmondta, a tavalyi sokszorosára emelkedett a feltartóztatott migránsok és a megakadályozott határsértések száma, sőt megerősödött az embercsempészet is a térségben. “Sajnos, ezt most már a lakosság is megérzi. Most már nem csak közvetlenül a határmenti, hanem a mélységi településeken is előfordul, hogy migránsokkal és embercsempészekkel találkoznak a helyi lakosok” – mondta el az alezredes.

NAGY ERŐKKEL DOLGOZNAK A RENDVÉDELMI SZERVEK A HATÁR VÉDELMÉN

Azt is hozzátette, a rendőrség erőn felül teljesít. A segítségükre van a készenléti rendőrség, valamint más megyei rendőrfőkapitányság is megerősíti a Csongrád-Csanád Megyei Rendőr-főkapitányság állományát. A Magyar Honvédség és a katasztrófavédelem is nagy szerepet vállal ezeknek a feladatoknak az ellátásában, de meg kell említeni a polgárőrséget is. Külföldi rendészeti szervek is segítik a munkát, jelen pillanatban is szolgálatot teljesítenek török, osztrák vendégtisztek és vasárnaptól kezdve a cseh rendőrök is a magyar – szerb határ védelmén dolgoznak.

A MEZŐŐRÖK FELADATA A HATÁR MENTI TÉRSÉGEK GAZDÁLKODÓINAK VÉDELME

A mezőőrök feladata a határ menti térségben gazdálkodók vagyonvédelme, terményeik és termelőeszközeik biztonságának garantálása. A szolgálatok egy hónap múlva kezdik meg munkájukat, a megerősített polgárőr szervezetekkel irányított, szervezett járőrszolgálatot látnak el, segítve ezzel a rendőrség munkáját – mondta el Nógrádi Zoltán, polgármester. A cél az, hogy a mostani erős és összehangolt védelem kialakításával meg tudják akadályozni a 2015-ös migrációs hullámhoz hasonló helyzet kialakulását, amikor is Mórahalmon napi 5000 migráns is megfordult, ez pedig elviselhetetlen volt az ott élők számára.

KIVÁLTKÉPP A KÖRNYEZŐ TANYÁKON ÉLŐ IDŐSEKBEN KELTHETNEK FÉLELMET AZ ILLEGÁLIS HATÁRÁTLÉPŐK

Mihálffy Béla, Kiskundorozsma önkormányzati képviselője, a térség Fidesz-KDNP-s országgyűlési képviselőjelöltje elmondta, a határ mellett élőkben félelmet okoz a migránsok jelenléte. Kiváltképp a környező tanyákon élő idősekben kelthetnek riadalmat, mivel kárt okozhatnak az ingatlanokban, a termőföldeken, vagy a termeléshez használt eszközökben.

SOKAN NEM ÉRZIK, MENNYIRE IJESZTŐ A MIGRÁNSOK JELENLÉTE, AMÍG NEM A SAJÁT BŐRÜKÖN TAPASZTALJÁK

Nagy Attila, Üllés polgármester elárulta, bár az ő települése a kormányzati határozat szerint nem tartozik bele azok körébe, amelyek mezei őrszolgálat kialakítására kaptak támogatást, hiszen nem közvetlenül a határ mellett fekszik, de elárulta, ettől függetlenül minden héten van rá példa, hogy a migránsok miatt kell intézkednie a rendőrségnek, a helyi polgárőröknek és mezőőrnek. “El kell mondani, hogy ijesztő ez a folyamat. Sokan nem érzik ezt addig, amíg nem a saját bőrükön tapasztalják, hogy milyen is a migrációs nyomás. Mi nem vagyunk közvetlenül a határ mellett, légvonalban körülbelül 17 km-re fekszik Üllés, mégis, azért kapunk belőle” – árulta el Nagy Attila.

Operatőr: Magyar Andor

Fotók: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb