Sport

Nem hagyja annyiban Liu Shaolin Sándor kizárását a MOB és a MOKSZ, etikai vizsgálatot kérnek

Közös közleményt adott ki a Magyar Olimpiai Bizottság és a Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség azt követően, hogy elutasították a magyar csapat óvását a férfi rövidpályás gyorskorcsolyázók 1000 méteres számának döntőjében történtek miatt. Ez volt az a finálé, amelyben Liu Shaolin Sándor elsőként ért célba, ám kizárták, így kínai arany- és ezüstérem született. A bronzot a fiatalabb Liu fivér, Shaoang nyerte.

A két szervezet azt írta: „a vonatkozó szabályok keretein belül, a sportolók jogainak, a magyar olimpiai csapat és a Fair Play védelme érdekében – egységesen kiállnak a jogszerű és a tisztességes játék mentén történő olimpiai részvétel és versenyzés mellett, illetve mindent elkövetnek annak érdekében, hogy a 127 éves olimpiai mozgalom és a 115 éves korcsolya sport jóhírét megvédjék, nemzetközi elismertségét fenntartsák”.

A CÉL A TISZTA VERSENY BIZTOSÍTÁSA

Azt is írták, hogy elutasítják az olimpiai alapelvekkel ellentétes, elfogult bíráskodást, egyben felhívják a Nemzetközi Olimpiai Bizottság vezetőit, hogy biztosítsák a tisztességes és az olimpiai mozgalomhoz méltó, elfogulatlan bíráskodást. „Célunk a mindenkire vonatkozó szabályok betartatása, valamint a tiszta verseny biztosítása, azzal a céllal, hogy a verseny az indulók között a pályán dőljön el” – írták. Jelezték továbbá, hogy az olimpiai alapelvek és a szabályok érvényesülése érdekében hivatalosan kezdeményezték a férfi 1000m versenyszám bíráskodásának felülvizsgálatát, továbbá felhívták a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, hogy kezdeményezzen etikai vizsgálatot a versenyszámban eljáró főbíróval szemben.

A szegedi sportsikerek támogatója az Attrect Bau, Szeged újgenerációs építőipari szolgáltatója.

Mindeközben bronzérmet nyert a Liu Shaolin Sándor, Liu Shaoang, a szegedi Jászapáti Petra, Kónya Zsófia összeállítású magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó a pekingi téli olimpián.

Forrás: Nemzetisport.hu, Magyar Országos Korcsolyázó Szövetség

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb