Mindenmás

Több mint 1,5 milliárd forintos támogatást nyert az SZTE gyógyszerkutatásra és fejlesztésre

Több mint 1,5 milliárd forintos támogatást nyert az Innovációs és Technológiai Minisztérium tól az SZTE gyógyszerkutatásra és fejlesztésre – olvasható az egyetem sajtóközleményében. Mint írják, a gyógyszerkutatás-fejlesztés az SZTE kiemelt kiválósági tudományterülete, ennek megfelelően jelen projektben az SZTE témában kiváló kutatócsoportjai működnek együtt, annak érdekében, hogy egy komplex gyógyszerkutatási és fejlesztési programot alakítsanak ki.

A program az ún. „unmet clinical need” alapján, az adott termékkategóriában (gyógyszer, fejlett terápiás készítmény, orvostechnikai eszköz stb.) megfogalmazott hatósági elvárásoknak (EMA, FDA, OGYEI) megfelelő összetétel, stabilitás, módszertan, eszközök stb. és ipari szempontoknak megfelelően, felhasználóbarát biztonságos és gazdaságos termék előállítására fókuszál.

ÖSSZEFOGJÁK A HASONLÓ TERÜLETEN AKTÍV KUTATÓKAT

A kitűzött szakmai program négy fő, egymásra épülő tématerületen hangolja össze a Technológiai Érettségi szint (TRL) 2-3 fázisában levő kutatási projekteket. Cél, hogy egyrészt horizontálisan összefogja az intézményben hasonló területen aktív kutatókat (pl. farmakológiai és kémiai kutatások terén), ezzel kiaknázva azokat a szinergikus hatásokat, amelyek révén mind a kompetenciák, mind a kutatási infrastruktúrák kiegészítik egymást; másrészt vertikális módon (hatóanyag szintézist követő farmakológiai specifikáció, majd gyógyszerforma és gyártástechnológia fejlesztés és piaci termékre alkalmas prototípus) valósuljanak meg pilot projektek.

Minden napra jut egy nyertes pályázat. Hétfőn azt jelentette be az egyetem, hogy egy négyéves anyagtudományi és fotonikai kutatási program indult Szegeden:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb