Közélet

Visszaáll a rend: újra lesznek szóbeli érettségik, a diákok már petíciót is indítottak ez ellen

Két év elteltével újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségiket az országban, így a szegedi diákok sem mentesülnek ez alól, mivel az Oktatási Hivatal szerint jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok. A diákok petíciót is indítottak a szóbeli érettségi vizsgák ellen, amit már több mint tízezren aláírtak.

Két év után újra megtartják a tavaszi szóbeli érettségi vizsgákat. 2021-ben és 2020-ban a koronavírus-járvány miatt csak írásban vizsgáztak a végzős középiskolások, idén azonban visszaállhat a korábbi vizsgarend. Az Index ugyanakkor azt írja, hogy egy végzős osztály petíciót is indított a szóbelik eltörléséért, eddig 12 ezren csatlakoztak hozzájuk.

MÁSFÉL MÉTERES TÁVOLSÁGTARTÁS MELLETT MEHET A SZÓBELI VIZSGA

Az Oktatási Hivatal (OH) közölte: jelenleg nincsenek érvényben rendkívüli szabályok az érettségi vizsgákra vonatkozóan. Néhány napja közzétették a tavaszi érettségi járványügyi szabályait, és ebben a rövid dokumentumban külön kitérnek a szóbelikre: az írásbeliken marad a másfél méteres távolság és a tízfős létszámkorlát termenként, de a szóbelin is tartani kell majd a távolságot. A maszkviselést központilag nem teszik kötelezővé, erről az iskolák dönthetnek majd.

A TAVALY ÉRETTSÉGIZŐ DIÁKOK PONT ANNYIT TANULTAK ONLINE, MINT AZ IDEI VÉGZŐSÖK

Közben petíció indult azért, hogy idén se tartsák meg a szóbeli érettségiket. Az aláírásgyűjtést az év elején indította egy végzős osztály, eddig 12 ezer aláírást gyűjtöttek – írja az Eduline. A petíciót jegyző diákok azzal érvelnek, hogy a tavaly érettségizők pont annyi ideig tanultak otthonról, online, mint az idei végzősök, mégsem kellett szóban is vizsgázniuk. Azt is hozzáteszik, hogy 2021 szeptembere óta papíron jelenléti oktatás van a középiskolákban, de az elmúlt hónapokban sokan kerültek karanténba, sok diák és tanár fertőződött meg koronavírussal. A petíció szövegéből azt is kiderül, mindez milyen problémát okozhat: az aláírásgyűjtés elindításakor a kérelem szövegét író osztály összes olyan tanára koronavírusos volt, aki kötelező érettségi tárgyat tanít.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb