Szegedi Arcok

A Napfény Park mellett botlott rókákba a közismert szegedi DJ

Két, egyenként 60-80 centis rókával találkozott reggeli kutyasétáltatás közben a közismert szegedi lemezlovas, Mátrai Róbert alias Dj Alma. Mint a JATE Klubban hosszú éveken át rezidensként játszó, azóta pedig a Funky Mission bulikról ismert DJ mesélte, először kóborkutyáknak nézte az állatokat, de a macskás mozgásuk és a lompos farkuk látványa egyértelművé tette számára, hogy rókákat lát.

“Utoljára a JATE klub tövében láttam rókát” – mesélte nevetve Alma, aki egy kedd reggeli kutyasétáltatás közben látott meg két rókát a Napfény Parkban működő Tesco mögötti nádasnál. Az állatok békésen somfordáltak, a lemezlovas kutyája viszont kevésbé volt nyugodt, mint mondta, jól jött, hogy pórázon volt az eb.

A helyszín itt volt, a térképet Mátrai Róbert tette ki a közösségi médiába:

LIZA, A SZEGEDI RÓKATÜNDÉR VISSZATÉR

Pár hete egy másik ismert szegedi, Bujdosó “Bujdi” József volt részese egy hasonló, de sokkal közelibb találkozásnak. Ő speciel még vacsorára is meghívott egy békés, meglepően barátságos rókalányt – a beszámolót és a fotókat az alábbi cikkünkben találod:

EGYRE TÖBB A RÓKA SZEGED KÖRNYÉKÉN

Évek óta folyamatosan növekszik a vörös rókák száma hazánkban, napjainkban 70-80 ezerre becsülhető. Lassan alig tartanak tőlünk, a nagyobb települések – így például Szeged – szélére költözve egyre jobban megszokják az ember közelségét. A róka azonban a veszettség első számú hordozója. Mivel a kutyát és a macskát is megfertőzheti, az emberre szintén veszélyes, különösen, mióta városlakóvá kezd válni. Ezért is fontos a következetes immunizálás, azaz a veszettség elleni oltóanyag kijuttatásával ellenállóvá tenni a rókaállományt, amelyre hagyományosan március-április környékén kerít sort a Nébih.

Ha gyanúsan viselkedő állatot látsz, értesítsd a helyileg illetékes állategészségügyi hatóságot (Csongrád Megyei Kormányhivatal – Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Igazgatóság, 0662 680-800), vagy hívd a NÉBIH zöld vonalát, a +36 80 263 244-es telefonszámot. Önmagában egyébként a rókák városi megjelenése nem utal veszettségre.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb