Közélet

Letartóztatták Újszentiván polgármesterét, otthonából vitték el a nyomozók

Nyomozók vitték magukkal otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt kedden – erősítette meg az RTL értesülését a község alpolgármestere, Juhász Tibor. A csatorna híradója úgy tudja, hogy január 20-án Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomozói bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt tartottak házkutatást az újszentiváni polgármesteri hivatalban, az azonban nem derült még ki, hogy a NAV nyomozói vették-e őrizetbe a független településvezetőt.

A tévécsatorna információi szerint a közfoglalkoztatottak  bérével kapcsolatos a nyomozás, amelyről a Szabad Európa írt még decemberben. A portál szerint a NAV két ügyet egyesített:

  • az első ügyben fantom-közmunkásokat jelentettek be,
  • a másikban pedig egy munkásszálló súlyosan túlárazott, 371 millió forintos megépítésével kapcsolatban merült fel bűncselekmény gyanúja.

OTTHONÁBÓL VITTÉK EL A NYOMOZÓK KEDDEN

A fentiek után 2022. február 8-án nyomozók vitték magukkal az otthonából Újszentiván polgármesterét, Putnik Lázárt, amit a község alpolgármestere, Juhász Tibor is megerősített. Azt az értesülést azonban nem tudta megerősíteni az alpolgármester, hogy a NAV nyomozói vették volna őrizetbe a településvezetőt. Az RTL.hu úgy tudja, hogy egy önkormányzattal szerződött, külsős pályázatírót is őrizetbe vettek kedden.

Sajtóértesülések szerint február 9-re (azaz mára) rendkívüli önkormányzati közgyűlést hívtak össze Újszentivánon, amelynek egyetlen napirendi pontja lesz: a képviselő-testület önfeloszlatása. 

2019-BEN VOKSTURIZMUS MIATT ÍTÉLTÉK EL

Putnik Lázár (aki korábban vőfélyként is közismert volt) neve a 2019-es voksturizmus botrány miatt is ismerősen csenghet, akkor a szomszédos Tiszasziget polgármesterével, Ferenczi Ferenccel együtt találta bűnösnek a bíróság, pénzbüntetés megfizetésére kötelezve a Szeged melletti település független polgármesterét.

Az Átlátszó által szemlézett vádirat szerint 2010 és 2014 között a két polgármester és segítőik közreműködésével jutottak fiktív lakcímhez honosított magyarok. A két településvezető összesen 142 esetben asszisztált fiktív lakcímbejelentéshez, egyikük maga is aktívan írta alá a szállásadói lapokat, másikuk pedig szállásadókat beszélt rá a lapaláírásra. A segítők az önkormányzati dolgozók közül kerültek ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb