Szegedi ArcokVideo365

„Előtte volt az élet és most minden félbe van vágva” – interjú a Földeák és Makó közötti tuningautós baleset túlélőivel és az elhunyt családjával

Megkopott baleseti felfestések az útburkolaton és virágokkal borított kereszt jelzi a Földeák és Makó közötti útszakaszon annak a balesetnek a helyét, ahol 2020 júliusában egy környékbeli településen élő férfi négy utasával egy átépített tuningautóval az árokba repült: a járműben ülők egyike, az autó tulajdonosa a helyszínen életét veszítette, egy másik utas maradandó, a negyedik utas pedig könnyebb sérüléseket szenvedett, ahogyan a vádlott sofőr is.

Most, majdnem két évvel a tragédia után az áldozat édesanyjával, Simity Edittel, testvérével, Zelman Péterrel, és a baleset túlélőivel, Bálint Norberttel, Kádár-Németh Márkkal és Romcsics Imrével visszatértünk a helyszínre, ahol felidézték annak a szörnyű estének az eseményeit.

PÁR PILLANAT LEFORGÁSA ALATT MEGVÁLTOZOTT MINDANNYIUK ÉLETE

Egy baráti összejövetelnek indult, épp olyan estének, mint bármelyik más, mégis egy szempillantás alatt megváltozott minden. Az ötfős társaság egy földeáki kocsmában ült össze, hogy megtervezzék egyikük osztálytalálkozóját. Az autó tulajdonosa, mivel alkoholt fogyasztott, a hazafelé úton átengedte a volánt egy barátjának, aki nem ivott. Innentől kezdve pedig felgyorsultak az események. Az áldozatok emlékei szerint mindössze pár pillanat leforgása alatt az autó hihetetlen sebességre kapcsolt, lesodródott az aszfaltról, majd az út melletti vízelvezető árokban folytatta vad száguldását, míg a jármű a levegőbe nem repült, s majd 20 méter után, a tengelye körül többször átfordulva a földbe csapódott.

„Foszlányok vannak meg bennem. Képekre emlékszem csupán. Arra, hogy beszállunk az autóba és pár perc alatt már a baleset helyszínén voltunk. Bőgött az autó, az árokban verte az alját, pár durranás, a következő emlékem, hogy a kórházban ébredek fel” – idézte fel a tragikus estét Imi, a baleset egyik áldozata.

AZ AUTÓ TULAJDONOSA A HELYSZÍNEN ÉLETÉT VESZTETTE, AZ UTASOK SÚLYOS SÉRÜLÉSEKET SZENVEDTEK

Amikor az autó már nagy sebességgel hasított az úton, az utasok már észlelték, hogy ebből baj lehet. Kiabáltak a sofőrnek: „mit csinálsz, lassíts”, de ő csak nyomta neki továbbra is a gázt. Aztán minden elcsendesült. Az autó tulajdonosa a helyszínen életét vesztette. Norbi, az egyik utas fej – és nyaksérüléseket, Imi medencetörést szenvedett, emellett csípőficama lett és 13 centivel feljebb csúszott a bal lába. Márk koponyasérülést szenvedett, az agya egyik fele bevérzett, kettes csigolyatöréssel, szilánkos lapockatöréssel és tüdőzúzódással szállították kórházba. „A gerincemet egyes csigolyától a hármasig rögzíteni kellett, műcsonttal pótolták és így veszítettem el a nyaki mozgásom 70%-át” – mondta el Márk.

A TÚLÉLŐKET A MAI NAPIG KÍSÉRTI A BALESET EMLÉKE

A tragédiát követően lassú, több hónapos gyógyulás és rehabilitáció várt a fiúkra. A fizikai fájdalmak mellett azonban sokkal jobban megérintette őket lelkileg az eset. Az első sokk után sokáig nem tudták magukat túltenni a történteken, egyrészt, mert egy barátjukat elveszítették a balesetben, másrészt, mert súlyos sérüléseik miatt már ők sem élhetnek ugyanúgy, mint előtte, és ezt feldolgozni, elfogadni talán még a mai napig nem sikerült nekik teljesen. „Ha a tévében, akár egy filmben, vagy egy híradóban látok egy súlyosabb karambolt, rosszul érzem magam és arra gondolok, úristen, nem lehet, hogy én is átéltem egy ekkora balesetet” – árulta el Norbi.

AZ ELHUNYT TESTVÉRE SZERINT EGY FELELŐS VEZETŐI MAGATARTÁS MELLETT AKÁR MÁSHOGY IS ALAKULHATOTT VOLNA MINDEN

Peti, az elhunyt testvére elmondta, Józsi hivatásos sofőr volt, magabiztosan és jól vezetett. Fájlalta, hogy a hírekben mindenhol azt hangsúlyozzák ki, hogy tuningautóval történt a baleset, mert szerinte nem ezen múlott a tragédia, egy felelős vezetői magatartás mellett akár máshogy is alakulhatott volna.

“ELŐTTE VOLT AZ ÉLET ÉS MOST MINDEN FÉLBE VAN VÁGVA”

„Számomra a mai napig felfoghatatlan. Nem is akartam elhinni. Csak azt mondogattam napokig, hogy nem lehet igaz. Azt gondolom, hogy ez minden anyának borzasztó fájdalom. Nem tudom, hogy éltem túl, és, hogyan lesz tovább. Előtte volt az élet és most minden félbe van vágva” – mondta el az elhunyt édesanyja, Simity Edit.

A JÁRMŰ VEZETŐJE BEISMERŐ VALLOMÁST TETT, AZ ÜGYBEN A MAKÓI JÁRÁSBÍRÓSÁG FOG DÖNTENI

Az ügyben a szegedi járási ügyészség az autó vezetőjét halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja, bűnösségéről a Makói Járásbíróság fog dönteni, mondta el számunkra Dr. Ragány Zoltán, ügyvéd, a sértettek jogi képviselője. „ Ez azt jelenti, hogy három hónapon belül a bíróságnak előkészítő ülést kell tartania és lehetséges, hogy ott jogerős döntés születik az ügyben. A gyanúsítás tárgyát, halált okozó közúti baleset gondatlan okozásának vétsége képezi, ezzel gyanúsították és vádolták meg az ügyben szereplő terheltet, aki az iratok tanúsága szerint a bűnösségre is kiterjedő beismerő vallomást tett. Az én álláspontom szerint, ami ebben az ügyben mindenképpen kiemelendő, az a szakértői vélemény azon megállapításai, mely szerint a balesetet teljesen, egyértelműen emberi közrehatásra vezetik vissza” – tudtuk meg Ragány Zoltántól.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb