Közélet

Már száz benzinkúton vezettek be mennyiségi korlátozást

A kiadható üzemanyag jellemzően arra elegendő, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig – írja az Index. Péntektől tovább emelkedik a benzin és gázolaj világpiaci ára, ha nem lenne a kormányzati árstop, a 95-ös benzinért átlagban már 520, a gázolajért 535 forintot kellene fizetni literenként.

Egyre több benzinkúton korlátozzák a megvásárolható üzemanyag mennyiségét. A kormány először november 15-től rögzítette három hónapra a benzinárakat, a rendelet értelmében a 95-ös benzin és a gázolaj literenkénti ára nem haladhatja meg a 480 forintot. A szabályozást végül meghosszabbították, amit Orbán Viktor miniszterelnök szombati évértékelőjén jelentett be. Az erről szóló rendelet pedig vasárnap már meg is jelent a Magyar Közlönyben.

EDDIG SZÁZ TÖLTŐÁLLOMÁSON VEZETTEK BE MENNYISÉGI KORLÁTOZÁST

A Holtankoljak.hu ár-összehasonlító adatbázist üzemeltető 3P Online Kft. ügyvezetője, Bujdos Eszter szerint országszerte már mintegy száz töltőállomáson korlátozzák a kiadható üzemanyag-mennyiséget. Elmondása szerint a kutak önállóan döntenek a mennyiségi korlátozásról, amit semmi sem tilt. Az adagok jellemzően arra elegendők, hogy az autósok eljussanak a következő, még működő töltőállomásig – nyilatkozta a Népszavának.

HA NEM LENNE HATÓSÁGI ÁR, MÁR 535 LENNE A GÁZOLAJ LITERJE

A hazai üzemanyag szakma nadrágszíját tovább húzzák, ugyanis péntektől jelentősen emelkedik a benzin és a gázolaj beszerzési ára is – írja a Holtankoljak.hu.

  • A benzin beszerzési ára bruttó 8 forinttal emelkedik, így a benzin beszerzési ára is átlépi a 480 forintot.
  • A gázolaj esetében az emelés mértéke bruttó 5 forint, ami tovább halmozza a veszteségeket a benzinkút-tulajdonosoknak. 

A hatósági árstop nélkül egyébként már az alábbi átlagárak lennének a hazai kutakon:

  • 95-ös benzin: literenként 520 forint.
  • Gázolaj: literenként 535 forint.

Szegeden egyelőre nincs tudomásunk mennyiségi limitet használó kutakról, amennyiben érkezik róla információ, cikkünket frissíteni fogjuk.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb