Szegedi Arcok

Meglepő fordulat: a kulturális bizottság Orbán Hedviget javasolta az Agóra élére az új pályázat elbírálásáig

Pénteken közgyűlés, és szépen lassan körvonalazódik, hogy milyen témák várhatók Szegeden. Ma a kulturális bizottság tartott ülést a közgyűlést megelőzően. Többek között azt a javaslatot fogalmazták meg, hogy a közgyűlés írjon ki újabb pályázatot az Agóra igazgatói állására, addig viszont Orbán Hedvig, korábbi igazgató lássa el az intézmény vezetésének feladatait.

Pofonként ért mindenkit még decemberben az a fordulat, amikor Orbán Hedvig helyett végül Balázs Csaba volt SZDSZ-es politikust választották meg az Agóra élére. A közgyűlés kulturális bizottsága a döntést megelőzően zárt ülésen hallgatta meg a két pályázót, és úgy döntött, Balázs Csaba kinevezését javasolja. A Botka László vezette közgyűlés pedig ez alapján ki is nevezte Balázst 2022. február 16-ától 2027. február 15-ig, 19 igen és 9 nem szavazattal. A döntést rengeteg társadalmi, szakmai és politikai kritika érte, a szegedi ellenzék (magyarán, a Fidesz-KDNP) az év elején rendkívüli közgyűlést kezdeményezett az ügyben, ezen azonban egészen szürreális módon egyetlen baloldali képviselő sem jelent meg. Balázs Csaba végül február elején visszalépett, információink szerint családi okokra hivatkozott a Botka Lászlónak írt levelében. Erről itt írtunk:

ÚJ PÁLYÁZATOT KELL KIÍRNI AZ ÁLLÁSRA

Várható volt, hogy mivel Balázs Csaba visszalépett, és vészesen közeleg a közgyűlés napja, ezért valamit lépni kellett. Ma ült össze a kulturális bizottság, és többek között erről is tárgyaltak. Információink szerint azt javasolták a közgyűlésnek, mivel Orbán Hedvig megbízása február 15-én lejárt, hogy írjanak ki új pályázatot az igazgatói állás betöltésére. Mint kiderült, a bizottság ezt megfűszerezte még egy javaslattal: a pályázat elbírálásáig, de maximum június 17-ig a korábbi igazgatót, vagyis Orbán Hedviget bízzák meg az Agóra vezetésével.

ORBÁN HEDVIG MÉG NEM TUDJA, HOGY INDUL-E AZ IGAZGATÓI SZÉKÉRT

Amikor Balázs Csaba lemondott, rákérdeztünk Orbán Hedvignél, hogy indul-e az igazgatói székért. Az általunk telefonon utolért egykori igazgató akkor azt mondta, hogy egyelőre nem szeretné kommentálni Balázs Csaba visszalépését, az arra vonatkozó kérdésünkre, hogy újra elindul-e a Szent-Györgyi Albert Agóra vezetői posztjáért, azt válaszolta, még nem tudja, gondolkodnia kell a dolgon.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb