Szegedi Arcok

“Nem kaptam levegőt, ezért már én is arra kértem az orvosokat, altassanak el” – megszólalt az egyik műtüdőkezeléssel, Szegeden megmentett édesanya

Gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai – írtuk meg a szívmelengető sikereket elért történetet szerdán, majd ma megszólalt az egyik kezelésen részt vett kismama.

A Blikknek adott interjúból kiderült, hogy Koszna-Benkó Berni egy háromgyermekes édesanya, aki nemrég még az életben maradásért küzdött Szegeden. Mint írják, a koronavírus megtámadta tüdejét, egy százalék esélye volt a gyógyulásra. A bravúros szegedi műtüdős kezelésnek, az egészségügyi csapat összehangolt munkájának és a kitartásának köszönhetően az édesanya már a családjával lehet.

A SZÜLÉS MÁSNAPJÁN HELYEZTÉK MÉLYALTATÁSBA BERNIT

A Blikk azt írja, hogy a két megmentett kismama közül az egyik Berni volt, akinek kálváriája 2021. november 24-én kezdődött, amikor Covid-tesztje pozitív lett. A szabadkígyósi anyuka épp harmadik gyermekével, Izabellával volt várandós, leginkább érte aggódott, nehogy baj érje. Terhessége miatt döntött úgy, hogy nem oltatja be magát. Tíz nap elteltével Berni állapota egyre csak rosszabbodott, ezért beutalták a békéscsabai kórházba, majd onnan Gyulára szállították át, ahol december 10-én császármetszéssel világra jött kislánya. Mint kiderült, Berni nem láthatta, nem foghatta kezében újszülött gyermekét, ugyanis a szülés másnapján mélyaltatásba helyezték.

EGY SZÁZALÉK ESÉLYT ADTAK NEKI A TÚLÉLÉSRE

A cikk szerint Berni így emlékszik vissza ezekre a pillanatokra: “Nem kaptam levegőt, ezért már én is arra kértem az orvosokat, altassanak el. Elbúcsúztam a férjemtől és az apukámtól. Azt mondtam nekik, hogy “ne aggódjatok, fel fogok kelni” – mondta az édesanya, majd hozzátette, hogy ott még fel sem fogta, mennyire rossz állapotban van. Az orvosok egy százalék esélyt adtak Neki a túlélésre, hiszen a tüdő 95 százalékát megtámadta a delta variáns.

Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és a mentők munkatársainak segítségével – a gyulai kórház kérésére – egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták a fiatal édesanyát. Berni 25 napig volt műtüdő-kezelésben, amely az egyetlen esélye volt a túlélésre.

Mint mondta, olyan volt ez a 25 nap számára, mintha egyet aludt volna. Az állapota egyszer rosszabb volt, egyszer stagnált, míg végül javulni kezdett. Január 3-án ébredt fel.

Azt, hogy a szegedi orvosok milyen kiválóan bánnak a Covidban szenvedő betegekkel már többször megírtuk. Bányai Gábor is nekik köszönheti az életét. Ő itt mesélt a történetéről:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb