Szegedi Arcok

Ez a Hősök napja: bravúros kezeléssel mentettek meg műtüdőre kapcsolt kismamákat Szegeden

Kétségtelen: ez a Hősök napja Szegeden. Alig hogy beszámoltunk róla, hogy egy 34 hetes koraszülött kisbabát mentettek meg a lenyűgöző orvosaink, már jött is a következő örömteli hír, egyenesen Szegedről: gyógyultan távozott az SZTE SZAKK AITI Intenzív Osztályáról az a két kismama, akiket 2021 decembere és 2022. február elseje között a koronavírus-járvány okozta súlyos tünetek következményeként, ECMO gépek segítségével műtüdőre kapcsolva láttak el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosai.

Az SZTE honlapján azt írják, hogy az egyik kismama 2021. december 7-én esett át a császármetszésen, Békéscsabán, majd a koronavírus-megbetegedés okozta súlyos tünetek miatt a gyulai COVID-Intenzív Osztályra került. December 8-án állapota instabillá vált, december 9-én Prof. Dr. Babik Barna, az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője öt kollégájával és az Országos Mentőszolgálat munkatársainak segítségével – a gyulai kórház kérésére – Gyulán, egy magukkal vitt ECMO géppel műtüdőre kapcsolták a fiatal édesanyát. A beteget ezt követően Szegedre szállították, ahol 25 napig részesítették műtüdő-kezelésben. Az édesanya a 37. napon, azaz 2022. január 18-án, jó állapotban, további ellátás céljából a békéscsabai Intenzív Osztályra távozott. A beteg 2022. február elsején boldogan értesítette telefonon Babik doktort, hogy immár otthonában tartózkodik férjével és három gyermekével, akik közül a legkisebbet végre először magához ölelhette.

EZZEL PÁRHUZAMOSAN EGY MÁSIK KISMAMA IS SEGÍTSÉGRE SZORULT

Az egyetem honlapján továbbá arról is írnak, hogy ezzel párhuzamosan egy másik kismama január 3-án, ugyancsak császármetszéssel hozta világra gyermekét a Bács-Kiskun Megyei Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályán, ahonnan a helyi COVID-Intenzív Osztályra helyezték. Súlyos állapota miatt azonnal lélegeztetésre szorult. Minderről január 4-én délután értesítették az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetőjét, aki rövid egyeztetést követően, szintén az OMSZ segítségével, január 5-én délelőtt munkatársaival a kecskeméti kórházba utazott, ahol műtüdőre helyezte a beteget, majd a szegedi klinikára szállították az édesanyát. A kismama a 9 napos ECMO kezelést, majd a tradicionális lélegeztetési terápiát követően 2022. február elsején, 28 napnyi intenzív kezelés és ápolás után szintén jó állapotban a Kecskeméti Kórházba távozott.

EGYSZERRE VOLT FELEMELŐ ÉS LELKILEG LETERHELŐ A KÉT NEM MINDENNAPI ESET

A nem mindennapi esetek kapcsán Prof. Dr. Babik Barna kiemelte: a szakmai kihívás és siker mellett neki és munkatársai számára egyszerre volt felemelő és lelkileg megterhelő, hogy pácienseik kismamák voltak, és közvetlenül azelőtt, hogy súlyos állapotba kerültek volna, mind a ketten a harmadik gyermeküknek adtak életet, akiket hosszú hetekig meg sem ismerhettek. „A Megyei Kórházak kollégáit dicséri, hogy az anyák állapotát a rendelkezésre álló eszközeikkel fenntartották, és időben jelezték, hogy tovább kell lépni. Örömhír, hogy az újszülöttek mindkettőjük esetében egészségesen jöttek a világra, és állapotuk azóta sem romlott. Ám az édesanyák életének és egészségének megmentésére irányuló speciális szakmai munka más szempontból is fontos elemét képezi a történeteknek. A kezelésekkel ugyanis az SZTE SZAKK regionális szerepét is növelni tudtuk, hiszen Békéscsaba, Gyula és Kecskemét mellett korábban kiskunhalasi esetünk is volt, és jelenleg is kezelünk egy, a műtüdőről már sikeresen levett, de még lélegeztetésre szoruló fiatal beteget, akinek átvétele a Csongrád-Csanád megyei kórházból történt” – fogalmazott Prof. Dr. Babik Barna, aki kiemelte: az említett esetek alátámasztják a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak felkészültségét, kardiotechnikusainak gyakorlottságát, és ápolóik rendkívül odaadó, szakszerű és példaértékű munkáját.

CSAPATMUNKA NÉLKÜL LEHETETLEN LETT VOLNA

Az SZTE SZAKK Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetője hangsúlyozta: csapatmunka nélkül lehetetlen lett volna a szakmailag és logisztikailag is igen összetett eseteket sikeresen és szövődménymentesen meggyógyítani. „Nem utolsó sorban fontosnak tartom kiemelni a több szakma, azaz az Aneszteziológia és Intenzív terápia, a Szívsebészet, a Szülészet-Nőgyógyászat, a Radiológia, a Laboratóriumi Medicina, a Klinikai Mikrobiológia, valamint az Országos Mentőszolgálat hatékony együttműködését. A gyógyításban részt vevőknek mindig nagy erőt ad, ha a súlyos betegeket meggyógyítva tudják visszaadni családjaiknak és a társadalomnak” – összegezte gondolatait az esetek kapcsán Prof. Dr. Babik Barna.

A Szegedi Újszülött Életmentő Szolgálat is résen volt. Ők egy 34 hetes koraszülött babán segítettek:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb