Közélet

79,9 milliárd forintos főösszeggel elfogadták Szeged 2022-es kötségvetését

Az Agóra igazgatói székének vitája mellett pénteken 79,9 milliárd forintos főösszeggel elfogadta a szegedi közgyűlés az önkormányzat költségvetését is. A rendeletet 18 képviselő támogatta a szavazáson.

A költségvetésben 6,33 milliárd forint céltartalékot és 54,33 millió forint általános tartalékot határoztak meg. Botka László polgármester kifejtette, a szegedi önkormányzat idén 1,9 milliárd forint szolidaritási hozzájárulást fizet. Továbbá, az önkormányzat számára 3 milliárd forint kiesést okoz a kis- és közepes vállalkozások helyi iparűzésiadó-kedvezménye, további félmilliárd forintot pedig a gépjárműadó elvonása.

15 SZÁZALÉKKAL NŐ A RÁSZRULÓK KÖZVETLEN TÁMOGATÁSÁRA SZOLGÁLÓ SZOCIÁLIS ALAP

Idén 15 százalékkal, 1,2 milliárd forintra növelik a rászorulók közvetlen támogatására szolgáló szociális alapot. Mindezek mellett az elmúlt években 2 milliárd forint önkormányzati forrásból 700 bérlakást újítottak fel, és adtak bérbe a piaci ár negyedéért, ötödéért. A program idén is folytatódik – közölte a polgármester. Kovács Tamás gazdasági alpolgármester közölte, az előző évhez képest mintegy 600 millió forinttal növekednek az önkormányzat energiaköltségei, ez jórészt a helyi közösségi közlekedés működési költségeit érinti. A költségvetés készítésénél az iparűzésiadó-kiesés részleges kompenzálására 1,95 milliárd forint kormányzati támogatással számoltak, ami – 350 millió forint önkormányzati forrás mellett – a helyi buszközlekedést nyújtó Volánbusz Zrt. kiadásait fedezi – mondta a politikus, majd hozzátette, hogy beruházásra mintegy 13 milliárd forintot fordítanak az idei évben.

ORBÁN HEDVIG MARAD AZ AGÓRA ÉLÉN

 A terítéken lévő napirendi pontok közül az egyik legnagyobb érdeklődést, és a legnagyobb vita az Agóra igazgatóváltása körül bontakozott ki a képviselők között. A fél kettő körül lezajló zárt ülés után végül minden napirendi pontot elfogadtak, így azt is megszavazták, hogy új pályázatot írnak ki az Agóra igazgatói posztjának betöltésére, és annak lezárultáig a jelenlegi igazgató, vagyis Orbán Hedvig végzi el ezt a feladatot.

Borítókép: Szűcs Péter

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb