Közélet

Rendkívüli állapotot rendelnek el Ukrajna egész területén, besorozzák a tartalékosokat is

Ukrajna teljes területén rendkívüli állapotot rendelnek el – közölte az ukrán biztonsági tanács (SZNBO) főtitkára, Olekszij Danyilov. Ennek értelmében fokozzák a közrend védelmét, korlátozzák a közlekedést és fokozzák a forgalmi ellenőrzéseket, valamint az emberek és az okmányok ellenőrzését – írja az Index.

Olekszij Danyilov hozzátette, hogy az intézkedések mértéke területfüggő, értelemszerűen a Belarusszal és az Oroszországgal közös határokon szigorúbbak lesznek. Ezen túl a helyi hatóságok dönthetnek kijárási tilalom elrendeléséről. A szakadár területeket magába foglaló Donyec-medencét ez nem érinti, mivel ott már 2014 óta érvényben van a rendkívüli állapot. Danyilov hozzátette: a hadiállapotot pillanatok alatt elrendelhetik, de egyelőre ennek szükségét nem látják.

BESOROZZÁK A TARTALÉKOSOKAT

Ukrajnában kedden rendelte el Volodimir Zelenszkij elnök azt, hogy a 18 és 60 év közti tartalékosokat is be kell hívni a hadseregbe. Szerdán már meg is kezdődött a sorozásuk. A hivatalos közlések szerint a tartalékosok maximum egy évet szolgálhatnak a hadseregben.

TÁMOGATJUK UKRAJNA SZUVERENITÁSÁT

Magyarország támogatja Ukrajna szuverenitását és területi integritását, és az Oroszország elleni uniós szankciókat sem vétózza meg – jelentette be közösségi oldalán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter. Szijjártó Péter szerda reggeli bejelentkezésében azt mondta: az utóbbi napok fejleményei ellentétesek Magyarország és Közép-Európa biztonságpolitikai érdekeivel, majd leszögezte, hogy a konfliktusban milyen álláspontot képvisel a magyar külügy. Magyarország álláspontja egyértelmű: támogatjuk Ukrajna szuverenitását és területi integritását, mint ahogy mindig is tettük, és nem bontjuk meg az európai egységet a válasz tekintetében sem, mint ahogy sohasem tettük – szögezte le.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb