Mindenmás

Szegeden is mentőövet kapnak az árstop miatt nehéz helyzetbe került kisbenzinkutak

Hat intézkedést vezet be a kormány a kisbenzinkutak megsegítésére – közölte György László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára a Facebookon, miután arról számolt be, hogy előremutató tárgyalásokat folytattak a kutasok képviselőivel.

Az államtitkár azt leszögezte a posztban, hogy május 15-éig fenntartják az üzemenyagárstopot, vagyis 480 Ft marad a benzin és a gázolaj ára a kutakon, de segítséget kapnak a kisbenzinkutak, így a szegediek is egy kicsit fellélegezhetnek. A hat intézkedés:

  • Hitelmoratórium lesz az érintett kisbenzinkutak számára.
  • Az MSZKSZ (készletezési) díj elengedése és a kedvezmény átengedése a benzinkutaknak.
  • A szociális hozzájárulási adó elengedése január 1. és május 31. között a kisbenzinkutak esetén töltőállomásonként 4 fő foglalkoztatotti létszámig.
  • A Magyar Falu Vállalkozás-újraindítási Programból a 10 fő alatt foglalkoztató kisbenzinkutak beruházásainak támogatása 70 százalékos támogatás-intenzitással eredményes pályázat esetén. Ez azt jelenti, hogy egy 14 millió forintos, 4 kiszolgáló pisztolyt működtető tankoló automata árából 10 millió forintot átvállal a kormány. Ezzel a kisbenzinkutak költségei csökkenthetők, a kiszolgálás könnyebbé és 24 órássá alakítható, amely a vidék ellátásbiztonságának javulását eredményezi. A támogatás összege az egész szektort tekintve elérheti akár az 5 milliárd forintot is.
  • 0 százalékos áthidaló hitel a Széchenyi Kártya Program keretében.
  • A külföldről beszerzett energia esetén fizetendő adó eltörlése.

MÁJUSIG MARAD A BENZINÁRSTOP

Orbán Viktor az évértékelőjén jelentette be, majd a jogszabály is megjelent: május 15-ig meghosszabbították az üzemanyagárak maximálásáról szóló rendeletet. Szakemberek arra figyelmeztettek, hogy rövidesen a kutak tíz százaléka olyan nehéz helyzetbe kerülhet az árstop miatt, hogy nem tud nyitva tartani.

Forrás: hvg.hu, György László Facebook

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb