Közélet

A kormány kitart a benzinárstop mellett, de nyitott a kis kutak javaslataira, Szegeden már készlethiány van egyes termékeknél

A kormány kitart a benzinárstop mellett a magyar családok védelmében, de kész az egyeztetésre a kis benzinkutak képviselőivel – mondta az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára, miután hétfő délelőtt a Vállalkozók Országos Szövetségével (VOSZ), valamint a Mobil Petrollal egyeztetett. További érdekesség az is, hogy Szegeden például már készlethiány lépett fel egyes termékeknél a kutakon.

György László a sajtótájékoztatón elmondta: az elszabaduló energiaárak miatt egész Európában emelkedik az üzemanyagok ára, a rendkívüli helyzetben pedig rendkívüli intézkedésekre van szükség. A kormány ugyanakkor nyitott arra, hogy meghallgassa a kisvállalkozások szempontjait, ezért tartottak egyeztetést hétfő délelőtt a VOSZ és a legtöbb, minden méretű településen kis benzinkutakat működtető Mobil Petrollal – tette hozzá.

KÖZÖS CÉL AZ INFLÁCIÓ FÉKEN TARTÁSA

Mindezek mellett úgy fogalmazott: előremutató tárgyalásokat folytattak, megállapodtak abban, hogy a kialakult helyzetet konstruktívan kezelik, és közös céljuk az infláció féken tartása, a magyar családok védelme a külföldről begyűrűző áremelkedéssel szemben. A beavatkozás nélkül a világpiaci folyamatok miatt ma jóval 500 forint feletti áron tankolhatnánk a benzinkutakon – mutatott rá György László. A benzinárstopot a napokban újabb három hónapra hosszabbították meg, az így május 15-éig érvényben marad, további védelmet biztosítva az autót használó családoknak – mondta.

TÖBB MILLIÓS VESZTESÉG HAVONTA

Perlusz László, Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára az árstop meghosszabbítása után a Portfolio-n megjelent cikkében azt írta: a kis kutakon ezzel szemben a 480 Ft-os maximált ár miatt ma még „csak” 8-9 forint veszteség van egy liter gázolajon, péntektől már 14 forint a „bukó”. Ez a kutak forgalmától függően milliós, több-milliós veszteséget „termel” havonta. “A magántulajdonú, sokszor családi tulajdonban lévő, évtizedek (vagy éppen egy élet) munkájával és visszaforgatott nyereségével fejlesztett vállalkozás mindezek után most, néhány hónap alatt tönkremegy, hogy valaki aztán átvegye és üzemeltesse” – írta Perlusz.

MÁR PÁR JAVASLAT IS ÉRKEZETT

Az államtitkár továbbá ma előrevetítette: a tárgyalások a továbbiakban is a VOSZ és a Mobil Petrol benzinkúthálózat részvételével zajlanak abban a konstruktív mederben, ahogyan a koronavírus-válság kitörése óta az elmúlt két évben minden lényeges kérdésben meg tudtunk állapodni. A hét második felére várják a kis benzinkutak képviselőinek konstruktív javaslatait. Perlusz László az alábbiakat javasolta:

  • Megoldás lehet például az, hogy a nagykereskedelmi ár alakulásához kötjük a hatósági kiskereskedelmi ármaximumot, így egy minimális nyereséget biztosítva a vállalkozóknak a fennmaradáshoz.
  • Meg kell vizsgálni az érintett vállalkozói kör – jellemzően magyar kkv-k – számára kárenyhítő juttatás biztosításának a lehetőségét a veszteség, árbevétel, forgalmazási mennyiség arányában.
  • Megvizsgálandó a nagykereskedelmi ár maximalizálásának lehetősége is, hogy ne csak a kiskereskedelem kisvállalkozói viseljék a terheket, hanem a tőkeerős nagykereskedő is részt vállaljon benne.
  • Az ármaximálás átmeneti idejére kedvezményes pénzügyi lehetőséget is lehet biztosítani az érintetteknek (pl. kamatmentes áthidaló hitel, pl. a Széchenyi Kártya Program keretében).
  • Kiegészítő, de rendkívül fontos eszköz lehet az is, hogy – a kiszámíthatóság és kalkulálhatóság kedvéért, a bizonytalanság elleni fellépésként – deklarálásra kerülne, hogy a mostani intézkedés nem hosszabbodik meg ismételten, vagy ha igen, akkor a benzinkutasok a veszteségeikért ellentételezést kapnak.
  • A fenti eszközöket kiegészítheti adó- és járulék-kedvezmény is, a vállalkozás és alkalmazottjai tekintetében, a vállalkozók kitartását erősítendő, az elbocsájtásokat megelőzendő.

MINDEKÖZBEN SZEGEDEN NÉHÁNY BENZINKÚTON MÁR KÉSZLETHIÁNY VAN

Hétfőn délelőtt több olvasónktól is üzenetet kaptunk, miszerint néhány benzinkúton készlethiány lépett fel Szegeden. Egyelőre nem tudni, hogy ez a benzinárstopnak köszönhető-e, vagy csak tényleg átmeneti hiánnyal küzdenek egyes benzinkutak. Az ezzel kapcsolatos kérdéseinket feltettük e-mailben az egyik benzinkút üzemeltetőjének, amint válaszolnak, frissítjük cikkünket.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb