Mindenmás

Egy embercsempész, harminchat illegális határátlépő – ennyi a péntek éjszaka mérlege Szeged környékén

A Szeged Határrendészeti Kirendeltség járőrei a cseh rendőrökkel és a Polgárőrség Határvédelmi Tagozat közreműködésével 2022. február 26-án 0 óra 25 perckor 25 határsértőt tartóztattak fel Ásotthalom külterületén – értesültünk a police.hu közleményéből.

Mint írják, ellenőrzésük során a csoport tagjai afgán, szír és iraki állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A Kisteleki Rendőrkapitányság járőrei – a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Székesfehérvári Osztályának jelzésére – 2022. február 26-án 0 óra 05 perckor Balástya külterületén ellenőriztek egy német honosságú Citroen Xsara típusú személyautót. Az ellenőrzés során az egyenruhások az egyterű utasterében összezsúfolva 11 határsértőt találtak, akik afgán állampolgárnak vallották magukat, azonban sem személyazonosságukat, sem tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően nem tudták igazolni.

A sofőrt a rendőrök a Szeged Határrendészeti Kirendeltségre előállították, ahol ellene embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt indult eljárás.

A határsértőkkel szemben a hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően jártak el.

Az embercsempészés bűntett alapesetben egy évtől öt évig, minősített esetben akár öttől tizenöt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. A bűncselekmény szervezője vagy irányítója tíz évtől húsz évig terjedő szabadságvesztéssel is sújtható.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb