Sport

“Még mindig felfoghatatlan számomra, amit Pekingben elértünk” – exkluzív interjú az olimpiai érmes szegedi Kónya Zsófiával

Történelmi jelentőségű dicsőséget szerzett városunk számára a két szegedi versenyzőt is soraiban tudó magyar ötös, a Jászapáti Petra, Kónya Zsófia, Krueger John-Henry, Liu Shaoang és Liu Shaolin Sándor nevével fémjelzett magyar csapat, akik a rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltójában bronzérmet nyertek a pekingi téli olimpián. A hatalmas megmérettetésről, jövőbeni tervekről a szegedi Kónya Zsófiával beszélgettünk.

“Összességében nagyon pozitívan éltem meg a pekingi olimpiát. Annak örültem, hogy az első nap lement a legfontosabb verseny, a mixváltó, mert utána már egy kicsit felszabadultabban tudtam versenyezni. Egyébként minden nagyon tetszett, a csarnokok, ahol versenyeztünk és edzettünk, illetve a falu is nagyon szép volt” – idézte fel az ott töltött időt az olimpikon.

EZ MÁR ZSÓFI HARMADIK OLIMPIÁJA VOLT

Zsófinak ez már a harmadik olimpiai szereplése volt, Peking előtt 2014-ben Szocsiban, majd a 2018-as pjongcsang-i téli olimpián is megmérettette magát. Elmondta, ez az olimpia abban volt más az előzőeknél, hogy Pekingbe már felnőtt fejjel utazott ki és számított rá, hogy óriási nyomás lesz rajta. Mivel olimpiai döntőn Zsófi még nem korizott, csak OB döntőt a női váltóval, ezért úgy érezte, kissé túlizgulta a futamokat, kellett egy kis idő, amíg oldódik benne a helyzet okozta drukk.

“ELÉGGÉ ÖSSZESZOKOTT CSAPAT VOLT A JÉGEN”

Zsófival beszélgettünk a vegyes váltóval elért szenzációs eredményről is, hogyan élte meg a fiatal korcsolyázó a bronzérmet elhozó versenyszámot. “Elég sokat gyakoroltuk ezt a számot, hiszen a csapatban is úgy készültünk, hogy ez egy éremesélyes szám lesz. A váltónak az az egyik legveszélyesebb pontja, amikor a lány versenyző ül ki váltásnál a fiú elé, hiszen a lányok nem tudnak annyira felgyorsulni, mint a fiúk, úgyhogy ez elég félelmetes szokott lenni. Petrával szerintem nagyon összhangban voltunk, főleg azért, mert egész szezonban, a női váltóban egymást váltottuk, úgyhogy eléggé összeszokott csapat volt a jégen” – mondta el Zsófi, aki azt is elárulta, dupla volt az öröm, hiszen a bronzérmet pont születésnapján vehette át.

“Nagyon – nagyon jó érzés volt, ez így pont jól jött ki. Nem is kaphattam volna ennél szebb ajándékot. Bár igazából annyira a futamokra koncentráltam, hogy majdnem el is felejtettem a szülinapomat, egyáltalán nem tartottam ezt most fontosnak” – emlékezett vissza Zsófi a nagy napra.

A SPORTOLÓ AZT IS ELÁRULTA, MÉG MINDIG FELFOGHATATLAN SZÁMÁRA, HOGY BRONZÉRMET SZEREZTEK PEKINGBEN

Azt is elárulta, még mindig felfoghatatlan számára az az eredmény, amit Pekingben elértek, igazán még felocsúdni sem volt ideje, hiszen amióta hazaért az edzései folytatódnak tovább. “Most még kérdőjeles a világbajnokság, s amíg nem derül ki, hogy lesz-e VB, addig zajlanak az edzések úgy, ahogy eddig, ezért még nem volt lehetőségem megünnepelni az olimpiai sikerünket”.

“NÉGY ÉVET MÁR NEM, DE EGY – KÉT ÉVET MÉG SZERETNÉK BEVÁLLALNI”

Zsófi jövőbeni terveire vonatkozólag elárulta, úgy érzi, még négy évet nem fog már végigkorcsolyázni, szeretné lassan elkezdeni a civil életét, de egy-két évet a pályán még be szeretne vállalni, úgyhogy egy biztos, Zsófiról még hallani fogunk és szurkolhatunk a szegedi lány sikereinek.

A teljes beszélgetést Kónya Zsófiával itt tudod meghallgatni!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb