Blog

Szeged365 Kisokos: az összes szegedi karitációs akció, egy helyen! (frissítve)

Egy emberként mozdult meg Szeged az orosz-ukrán háború kitörését követően, mi pedig úgy éreztük, kötelességünk hidat biztosítani a különféle jótékonysági gyűjtések szervezői és a tettre kész szegediek között. A következő napokban kiemelten foglalkozunk a témával, ha Te is a szervezők között vagy, küldj egy e-mailt az [email protected] címünkre, a legfrissebb Szeged365 Kisokosunkban pedig összegyűjtjük a beérkező gyűjtéseket.

Hogy miért fontos ez nekünk?

Az alábbi Szeged365 vlogunkban elmagyarázzuk:

ÉRKEZZENEK AZ EDDIGIEK, MUTATJUK, HOL ÉS HOGYAN TUDSZ SEGÍTENI

Az alábbi listát folyamatosan frissítjük, a beérkező megkereséseket követve. Ha Te is segítenél szeretnél a háború károsultjainak, itt tudsz:

120 KÁRPÁTALJAI MENEKÜLT ÉRKEZETT DOMASZÉKRE, A DÓM LÁTOGATÓKÖZPONTBAN ÉS A CSONGOR TÉREN VÁRJÁK AZ ADOMÁNYOKAT

120 ukrajnai menekült érkezett hétfő késő este Domaszékre, köztük gyerekek. Az orosz-ukrán háború miatt otthonukat vesztett kárpátaljai magyarok a következő hetekben a Szeged-Csanádi Egyházmegye vendégei lesznek a Szegedtől 10 km-re lévő Zöldfás Lelkigyakorlatos házban.

Az adományokat a karitász szegedi, a Csongor tér 12. szám alatt működő központi irodájában és a Dóm Látogatóközpontban is leadhatják a segítő szándékú emberek. A kérdésekkel, felajánlásokkal kapcsolatos hívásokat a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász két munkatársa:

  • Ancsa-Molnár Hajnalka a 06 20 828-9972-es, 
  • és Szabó Orsolya Anna a 06 30 510-1774-es telefonszámon várja.

AKCIÓBA LENDÜLT AZ UKRÁN NEMZETISÉGI ÖNKORMÁNYZAT

“Mi, Szegeden élő ukránok most magyar barátainkhoz, ismerőseinkhez és a békeszerető emberekhez fordulunk” – írja szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményében a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzat, akik nagy szabású karitációs akcióba fognak a háború károsultjainak megsegítésére. 

Az Osztrovszky utcai Nemzetiségek Házában az alábbi adományokat várják hétfőtől csütörtökig, 09.00 és 17.00 között, valamint pénteken 09.00 és 14.00 között: 

  • őtartó takarók, hálózsákok, hálószőnyegek, plédek, matracok, esőköpenyek, párnák.
  • Tisztálkodószerek, fogkrémek és fogkefék, pelenkák, betétek, papírkendők, fertőtlenítőszerek, sebfertőtlenítő szesz, maszkok többszöri és egyszeri használatra.
  • Kötszerek, fertőtlenítő oldatok, sátrak, tábori ágyak, kályhák, üstök, mikroszálas törölközők, kemping étkészletek és eszközök.
  • Elemek, gyertyák, zseblámpák.
  • Étkezéshez: víz, instant ételek, szárított és aszalt gyümölcsök, dió, konzervek, tészta, valamint egyéb tartós és féltartós élelmiszerek.

Mint írják, egy gyertya vagy mécses meggyújtásával a Szegedi Dóm mellett található Holodomor emlékműnél tudjuk kifejezni a szolidaritásunkat. A Dóm szomszédságában, a Szolidaritás parkban található szobor, az 1932-33-as ukrajnai éhínség áldozatainak állít emléket, és ezáltal is méltó helyszín lehet az együttérzés kifejezésére.

A CENTERKÉBEN IS VÁRJÁK AZ ADOMÁNYOKAT

Az adományokat a MÁTRIX Alapítvány csapata is várja, az alábbi helyen és időpontban: 

  • Centerke Adományozó Központ 
  • Adomány leadás: kedd és péntek 10-16 óra között 
  • Cím: Szeged, Tisza Lajos krt 12. (Dózsa utca sarok)

45 SZEGEDI ÓVODA ÉS 15 BÖLCSŐDE FOGOTT ÖSSZE A HÁBORÚS MENEKÜLT GYEREKEKÉRT

Ruhagyűjtést szervez a szegedi önkormányzat és a Szegedi Óvodák és Bölcsődék Igazgatósága, a Magyarországra menekülő többezer ukrán gyermek megsegítésére. Mint a polgármesteri hivatal közleményében írja, az akcióban mind a 45 önkormányzati óvoda és a 15 önkormányzati bölcsőde is részt vesz. 

Az önkormányzat arra kéri a szegedi anyukákat – apukákat, hogy a felesleges, de használható állapotban lévő gyermekruhákat az óvodák-bölcsődék gyűjtőhelyein helyezzék el.

A városvezetés pénzadomány-gyűjtésbe is kezdett, ha ebben a formában segítenél, itt tudod megtenni:

  • Szeged Város Közösségéért Közalapítvány
  • 12067008-00105206-00100009

A VICTOR HUGO UTCÁBAN GYŰJT A FIDESZ

A szegedi Fidesz a Victor Hugo utcai központjukban fogott gyűjtésbe, mint Bartók Csaba közölte, az adományokat hamarosan a kárpátaljai menekülteknek juttatják el. Ha segíteni szeretnél, az élelmiszer és ruhaadományokat a Victor Hugo utca 5. szám alatti Fidesz-irodában várják, hétköznaponként 09.00 és 17.00 között.

A MAGYAR VÖRÖSKERESZT SZEGEDI SZERVEZETE IS VÁRJA A FELAJÁNLÁLSOKAT

A Magyar Vöröskereszt megyei szervezete a magyar-ukrán határ közelében és a menekültek számára létrehozott befogadó állomásokon is segíti a rászorulókat. A menekülők megsegítésére indított országos adománygyűjtésbe a Magyar Vöröskereszt megyei szervezete is bekapcsolódott, így Szegeden is várják az adományokat.

Lakossági és vállalati felajánlásokat a Szeged Plázában található Kópé Ponton fogadnak kedden, szerdán és csütörtökön 10-18 óráig. Címük: Szeged, Kossuth Lajos sugárút 119.

A közleményben továbbá kiemelik: olyan csomagokat igyekeznek összeállítani, ami praktikus segítség az érkező menekülteknek. Így elsősorban ilyen adományokat várnak:

  • Babaételek
  • Tápszerek
  • Cumisüvegek
  • Pelenkák
  • Tízes papír zsebkendők
  • Nedves törlőkendők
  • Fél literes ásványvizek
  • Szívószálas 2 dl-es gyümölcslevek, kakaók
  • Poharas levesek
  • Füles konzervek
  • Nápolyik, csokoládék
  • Édes és sós kekszek
  • Abonettek, rizschipsek
  • Instant kávékészítmények

A SZEGEDI VÍZIMENTŐK IS BEÁLLTAK A SORBA

Az ukrajnai menekültek megsegítésére a Maros Mentőszervezet, és a Szegedi Vízimentő és Tűzoltó Szakszolgálat adománygyűjtést szervez a városunkba, valamint az Ukrán-Magyar határon keresztül a hazánkba érkező menekültek részére. Adományként nem romlandó élelmiszert, higiéniai termékeket, mosószert, fertőtlenítőszereket, bébiételt, tápszert és pelenkát, száraz kutya-macskaeledelt, teát, kávét, valamint gyermek és felnőtt ruházatot, takarókat várnak a kedves adományozó magánszemélyektől, és cégektől.

MAKÓ IS BELEHÚZ

Tízmillió forinttal támogatja a kormány által indított Híd Kárpátaljáért segélyprogramot és akciótervet készít a menekültek elhelyezésére a makói önkormányzat – döntött egyhangú határozattal a város képviselő-testülete a rendkívüli ülésen.

SZEGEDI LEMEZLOVASOK FOGTAK ÖSSZE A HÁBORÚ KÁROSULTJAIÉRT

“A mögöttünk lévő kisbuszt kevesebb mint 24 óra alatt kétszer is megtöltötte a szeretet és az összefogás” – számolt be róla vasárnap Molnár Balázs, alias MolnárBé, a Rádió 1 szegedi hangja. A közismert lemezlovas-műsorvezető két másik szegedi DJ-vel, nomeg többszáz szegedivel fogott össze, hogy segítsenek a háború ukrán károsultjainak. 

Balázsék akciója egyelőre lezárult, ha folytatják, jövünk majd az információkkal, elérhetőségekkel.

SZEGEDI NYELVISKOLA SZERVEZ GYŰJTÉST

A héten, február 28. és március 4. között gyűjtést szerveznek a szegedi Helen Doron Nyelviskolában, így szeretnének a háború sújtotta Ukrajnából érkező menekülteknek segíteni. A nyelviskola közösségi oldalán azt írja, hogy az összegyűlt adományokat a Szegedi Ukrán Nemzetiségi Önkormányzathoz, a Nemzetiségek Házához juttatják el a hétvégén. A gyűjtés kapcsán továbbá kiemelték, hogy az alábbiakra lenne a leginkább szükség:

  • Hőtartó takaró, hálózsák, hálószőnyeg, pléd, matrac, esőköpeny, párna,
  • tisztálkodószer, fogkrém, fogkefe, pelenka, betét, papírkendő, fertőtlenítőszer, sebfertőtlenítő szesz, maszkok többszöri és egyszeri használatra. 
  • Kötszer, fertőtlenítő oldat, sátor, tábori ágy, kályha, üst, mikroszálas törölköző, kemping étkészlet és eszköz,
  • elem, gyertya, zseblámpa. 
  • Étkezéshez: viz, instant ételek, szárított és aszalt gyümölcsök, dió, konzervek, tészta, valamint egyéb tartós és féltartós élelmiszerek.

Mint írták, péntekig várják az adományokat.

JÓTÉKONYSÁGI ESTET TARTANAK AZ AGÓRÁBAN

Egy újabb remek, szegedi kezdeményezés indult az orosz-ukrán háború által sújtott emberek megsegítésére, mint a Segítség az ukrajnai civileknek nevű csoport létrehozója, Brillmann Zsolt megkeresésünkre elmondta, a március 9-re szervezett jótékonysági est bevételeit a háború elől menekülők részére ajánlják fel. 

  • Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra
  • Dátum: 2022. március 9., 18.00

 Az esemény mellett gőzerővel dolgoznak a Segítség az ukrajnai civileknek nevű csoportban is, jelenleg már három adományátvevő pontot is üzemeltetnek a városban:

  • Szent-Györgyi Albert Agóra, Szeged, Kálvária sugárút 23.
  • Nemzetiségek Háza, Szeged, Osztrovszky utca 6.
  • Mátrix Alapítvány, Centerke, Szeged, Tisza Lajos körút 12.

ÖSSZEFOGOTT A PICK SZEGED, A SZEGEDI KORTÁRS BALETT ÉS AZ MTK

Az orosz-ukrán háború menekültjeiért fogott össze a PICK Szeged kézilabda-csapata, a Szegedi Kortárs Balett és az MTK, hogy arra buzdítsák a szegedieket, hogy segítsék a Baptista Szeretetszolgálat munkáját. Az alábbiakban a Kékek és partnereik közös, szerda délelőtti közleményét közöljük:

EGY SEREG SZEGEDI KÖZÉPISKOLA ÁLLT BE AZ ADOMÁNYOZÓK SORÁBA

Az óvodák, bölcsődék után most egy sereg iskola, nevezetesen a Szegedi Szakképzési Centrum tanintézményei hirdették meg gyűjtési akcióikat, közös összefogással az orosz-ukrán háború menekültjenek a javára.

A Szegedi Szakképzési Centrum humánitárius segítségnyújtást szervez a menekült kárpátaljai tanulók és családjaik számára. Az iskoláikban a kijelölt gyűjtőpontokon fogadják a plakáton feltüntetett adományokat.

TISZASZIGETEN IS GYŰLNEK AZ ADOMÁNYOK

A Tiszaszigeti Polgárőr Egyesület is bekapcsolódott helyben az adománygyűjtésbe a háború sújtotta Ukrajnából érkező menekültek támogatására.

A Szeged365 Kisokos folyamatosan frissül, ha kihagytunk valamit, írd meg az [email protected] és betesszük! Köszönjük, hogy együtt segíthetünk!

Kapcsolódó cikkek

2 hozzászólás

'Fel a tetejéhez' gomb