Közélet

“Minden nap mérlegeljük, hogy maradjunk még, vagy induljunk meg” – exkluzív Szeged365 interjú egy ungvári magyarral, Balla Kolossal

Múlt hét csütörtökön tört ki az orosz – ukrán háború, ami az egész világot megdöbbentette, letaglózta. A fegyveres konfliktusok ötödik napján járunk, amikor a kárpátaljai Ungváron láthatólag nyugodt és csendes minden, de azért a felszín alatt tapintható az ott élők feszültsége. Az elmúlt napok történéseiről és a kialakult helyzetről Balla Kolos, Ungváron élő magyar számolt be nekünk.

“HA ELDURVUL A HELYZET, ELJÖHET AZ A PILLANAT, HOGY CSOMAGOLUNK ÉS ÁTMEGYÜNK MAGYARORSZÁGRA”

Kolos elmondta, annak ellenére, hogy benne volt a pakliban, hogy valami történni fog, meglepetésként érte Ukrajnát az orosz támadás, ilyen nagyszabású ostromra nem számítottak az ott élők sem. “A napok nagyjából azzal telnek, hogy olvasgatjuk a híreket. Minden nap mérlegeljük, hogy maradjunk még, vagy induljunk meg. Ha eldurvul a helyzet, eljöhet az a pillanat, hogy átmegyünk Magyarországra, de egyelőre szerencsére nálunk nyugi van. Azon kívül, hogy talán egy kicsit feszültebbek az emberek, itt nem lehet azt mondani, hogy konkrétan éreznénk azt, hogy kitört a háború. Nyilván egyfajta idegesség van az emberben, hiába, úgymond itt még nem történt semmi, ennek ellenére érezzük magunkon a növekvő stresszt” – árulta el Kolos.

UNGVÁRON KATONÁKAT MÉG NEM LÁTNI, VISZONYLAG NYUGODTAN TELNEK A VÁROS MINDENNAPJAI

A kárpátaljai fiatal arról is beszámolt, hogy jelenleg Ungváron a legszembetűnőbb változás az az, hogy csak a létfontosságú üzletek tarthatnak nyitva, mint például az élelmiszerboltok, vagy a patikák, minden más szolgáltató bezárta kapuit. Megnőtt a rendőri jelenlét is a városban, de katonákat például még nem láttak az utcákon. Ami még feltűnő, hogy nagyon sok menekült érkezett Ukrajna belsőbb területeiről, árulta el Kolos, ami jól látható a járművek rendszámairól: nagyon sok kocsi érkezett Kijevből, de Ukrajna más területeiről is.

AZ ELLÁTÁS FOLYAMATOS, PÁR KORLÁTOZÁS LÉPETT ÉLETBE

Ahogy Kolos beszámolt róla, szerencsére az áram, – gáz – és vízellátás biztosított, az internet működik, az információáramlás folyamatos. A városban található boltokban még nem alakult ki hiány semmiből, olyan természetesen akad, hogy egy-egy dolog elfogy, de a másik üzletben meg lehet azt vásárolni. Azonban a kisebb boltokban, falvakban már vannak bizonyos hiánycikkek, hiszen nekik nincs olyan raktárkészletük, mint a nagyobbaknak. Nagy változás még az ellátásban, hogy a legtöbb töltőállomás maximum 20 literre korlátozta a tankolást, de továbbra is mindehol kapni üzemanyagot.

ANNYI EMBER JELENTKEZIK ÖNKÉNTESNEK, HOGY NEM HÍVJÁK BE AZOKAT, AKIK NEM AKARNAK MENNI

Mivel jelenleg Ukrajnában a 18 és 60 év közötti férfiak hadkötelesnek számítanak, rákérdeztünk Kolosnál, mennyire tart attól, hogy őt is besorozhatják. “Pillanatnyilag az van, hogy annyi ember jelentkezik önkéntesként, hogy nem hívják be azokat, akik nem akarnak menni. Én nem szolgáltam sose, nincs semmilyen katonai képzettségem, nem is mennének így sokra velem. Nyilván a behívókat kiküldték azoknak, akiknek van valamilyen tapasztalata, vagy sorkötelesek, de egyelőre jelentkeznek annyian a katonai szolgálatra, hogy nincs szükség azokra, akiknek nincsen semmilyen képzettségük, vagy nem akarnak menni. Ez természetesen bármikor változhat, hogy mi történik holnap, azt nem lehet tudni” – osztotta meg tapasztalatait velünk Kolos.

A FÉLELEM MÉRTÉKE AZ EMBEREKBEN NAGYON EGYÉNFÜGGŐ

Ahogy elmondta, az, hogy mennyire fél az ungvári lakosság, nagyon változó, főként az emberek habitusától függ. Van, aki azt mondja, hogy ebből nem lesz semmi, de Kolos baráti, ismerősi körében is akadtak olyanok, akik az első hírre, hogy az oroszok elkezdték bombázni Ukrajnát, már csomagoltak és elhagyták az országot, átjöttek Magyarországra. Ez leginkább a gyermekes családokra jellemző, az idősek többségében ugyanúgy él a félelem, de úgy vannak vele, hogy lesz, ami lesz, ők nem mennek sehova, nem hagyják el hazájukat, otthonaikat.

DÁVID ÉS GÓLIÁT HARCÁRÓL VAN SZÓ

“Jelenleg nem látom azt az egyességet, ami mindkét felet kielégítené, pillananyilag nincs olyan megoldás, amit Ukrajna és Putyin is el tudna fogadni, ezért én erősen kétlem, hogy jelenleg meg tudnának bármiben is állapodni. Az ukránok minden erejükkel harcolnak a hazájukért, az utolsó katonáig hajlandóak küzdeni. Nem tudom, mennyire lennének kompromisszumkészek, de az is nehezen képzelhető el, hogy az oroszok belenyugodjanak abba, hogy ne érjék el céljaikat. Az orosz hadsereg láthatóan alig ért el valamit négy nap alatt, holott Dávid és Góliát harcáról van szó tulajdonképpen. Ezért attól tartok, ez egy elhúzódóbb háború lesz. Nagyon beszédes az, hogy az elnök támogatottsága jelenleg 90%, tehát nagyon kevesen vannak az országban pillanatnyilag, akik nem így gondolkodnak, az ukránok az utolsó emberig harcolnak” – fejtette ki a véleményét Kolos, aki azt is elmondta, senki nem tartja reálisnak egy nukleáris támadás lehetőségét, hiszen az már túlnőne egy ukrán – orosz konfliktuson: “ha ez bekövetkezne, ott akkor mindennek és mindenkinek reszeltek, úgyhogy az ember ilyen dolgokba jobb, ha nem is gondol bele”.

A teljes beszélgetést az alábbi linkre kattintva tudod meghallgatni.

FRISSÍTÉS (20:08) LÉGIRIADÓ PRÓBÁT TARTOTTAK MA UNGVÁRON

Ungváron ma közép-európia idő szerint 17.00 órakor légiriadó próbát tartottak, az alábbi videót Kolos küldte számunkra a gyakorlatról.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: trío málaga
'Fel a tetejéhez' gomb