Közélet

Megszavazták: atomfegyvert szeretnének a fehéroroszok

Az orosz–ukrán háború miatt felmondják a nukleáris semlegességről szóló vállalásukat, közölte a belarusz kormányzat vasárnap este – írja a CNN, a döntés utat nyithat az oroszok előtt nukleáris fegyverek telepítésére az országban. Mindez azt követően történt, hogy Putyin kiadta a parancsot Szergej Sojgu védelmi miniszternek és Valerij Geraszimov vezérkari főnöknek, hogy helyezzék készültségbe az orosz atomfegyvereket.

A fehérorosz kormány azután jelentette be a döntést, hogy az országban vasárnap egy népszavazást tartottak egy új alkotmányról, amely többek közt erre is lehetőséget adott. A belarusz hatóságok szerint a szavazáson a választásra jogosult népesség 78,63 százaléka voksolt, közülük pedig 65,16 százalék támogatta az új alkotmányt.

A belarusz elnök már a szavazás lezárulta előtt is azt mondta egy sajtótájékoztatón: ha a nép igennel szavaz, akkor a jövőben szükség esetén arra kérheti Vlagyimir Putyint, hogy adják vissza nekik azokat a nukleáris fegyvereket, amelyekről a Szovjetunió felbomlásakor mondtak le.

Lukasenka mindezt egyébként abban az esetben helyezte kilátásba, ha a nyugati hatalmak atomfegyvereket adnának át a belaruszokkal szomszédos lengyeleknek és litvánoknak – szemlézte az Index. Egyelőre nem tudni arról, hogy bárkinek is szándékában állna ez.

Hétfő reggeli összefoglalónk az orosz-ukrán eseményekről:

 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb