Közélet

Reggel indulhat az orosz-ukrán tárgyalás, eddig 352 civil halt meg, köztük 14 gyermek – reggeli Szeged365 összefoglaló

Aggasztó, egyben bíztató fejleményekkel zárult a vasárnap, Putyin készenlétbe helyezte Oroszország nukleáris fegyvereit, viszont hétfő reggel végre asztalhoz ülhetnek a felek. Hajnalban ismét Kijevet támadták, közben az ukrán egészségügyi minisztérium kiadta a halálozási adatait, a Washington Post egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva pedig arról ír, hogy Fehéroroszország csapatok bevetésére készül. Szeged365 kora reggeli villámösszefoglaló, az orosz-ukrán háborúról, vagyis, ez történt, amíg a szegediek aludtak.

A hajnali események előtt íme 3-4 fontos hír, vasárnapról:

  • Az ukrán egészségügyi minisztérium közlése alapján eddig 352 civil halt meg az ukrajnai háborúban, köztük 14 gyermek is. 1684 ember sérült meg, akik közt 116 gyermek is van. A civil áldozatok száma vasárnap még 210, a sérülteké 1100 volt.
  • Josep Borrell, az unió kül- és biztonságpolitikáért felelős uniós főképviselője bejelentette, vadászgépeket küldenek Ukrajnának.
  • Volodimir Zelenszkij ukrán elnök arról számolt be, hogy ukrán-orosz tárgyalás lesz Pripjatynál, a belarusz-ukrán határnál, várhatóan hétfő reggel. Az elnök kritikusnak nevezte Ukrajna szempontjából a következő 24 órás időszakot. Zelenszkij nem hisz a tárgyalások sikerében.
  • Kijevet ostromolják az oroszok. Nemrég tették közzé a kijevi védők parancsnokának, Olekszandr Szirszkij vezérezredesnek az üzenetét az ukrán vezérkar oldalán. A közleményben ezt írták, az oroszok több alkalommal is megpróbálták áttörni a frontvonalat, a támadásokat egytől egyig visszaverték, az oroszok súlyos veszteségeket szenvedtek, valamint demoralizálódtak, kifáradtak a harcokban. 
  • Éjjel elkezdték bombázni Csernyihivet, egyelőre egy sérültről tudni.
  • Az oroszok elfoglaltak egy ukrán kikötővárost.
  • Washington Post egy amerikai tisztségviselőre hivatkozva arról ír, hogy Fehéroroszország csapatok bevetésére készül. A csapatok bevetése már hétfőn elkezdődhet. Mindez meglehetősen váratlan, hiszen vasárnap Zelenszkij még arról nyilatkozott, hogy Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök egy telefonbeszélgetésben ígéretet tett arra, hogy nem küld fehérorosz csapatokat Ukrajnába.
  • Egy gazdasági vonatkozású hír a végére: két napra leáll a magyar Sberbank működése, mert csődöt jelenthet az orosz bank közép-európai leányvállalata. Hétfőtől két bankszünnapot rendelt el a Magyar Nemzeti Bank a magyar Sberbanknál a pénzintézet kérésére, írja az MNB közleménye. Az EU szanálási szervezete ugyanis bejelentette, hogy komoly fizetőképességi problémák jelentkeztek az orosz Szberbank közép-európai leányvállalatánál, az ausztriai székhelyű Sberbank Europe AG-nál. Az MNB közleménye szerint az anyabank „várhatóan nem tudja teljesíteni tartozásait”, így fizetésképtelenné válhat az orosz-ukrán háború hatása miatt.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb