Közélet

Brutális katonai menetoszlop tart Kijev felé, vákumbombát vethettek be az oroszok – ez történt, amíg a szegediek aludtak

Extrém méretű, 64 kilométeres katonai konvoj halad Kijev felé, 70 életet követelt egy hajnali rakétatámadás, Ukrajna amerikai nagykövete szerint pedig tiltott fegyvert vetettek be az oroszok – íme a legfrissebb orosz-ukrán hírek a Szeged365.hu-n, avagy, ez történt a fronton, amíg a szegediek aludtak.

  • Hétfőn éjjel is folytatódott Kijev és Harkiv ostroma, de a korábbiaknál kisebb intenzitással. Több városban is robbanásokat lehetett ugyanakkor hallani, az ukrán hatóságok szerint sok civil áldozatot követeltek az éjszakai harcok.
  • A Maxar Technologies legfrissebb műholdképei szerint egy páncélozott járművekből, tankokból és egyéb logisztikai járművekből álló, 64 kilométeres katonai menetoszlop tart Kijev felé.
  • Az ukrán és az orosz delegáció nem jutott megállapodásra hétfőn a béketárgyaláson, de megegyeztek hogy újra találkozni fognak az elkövetkező napokban. Volodimir Zelenszkij közölte, elemzi a megbeszélésen elhangzottakat.
  • Több mint 70 katona meghalt, amikor egy orosz rakéta eltalálta a Kijev és Harkiv között lévő Akhtirka katonai támaszpontját, közölte a régió vezetője a Telegramon.
  • Tiltott termobárikus fegyvert – úgynevezett vákumbombát – használt az ukrajnai háborúban hétfőn Moszkva, ezt Ukrajna amerikai nagykövete mondta el egy kongresszusi eligazítást követő sajtótájékoztatón. Oksana Markarova újságíróknak arról beszélt, az oroszok vákuumbombát vetettek be, amit tiltanak a genfi egyezmények. Ennek a fegyvernek az a lényege, hogy a levegőből felhasznált oxigén segítségével nagy hatóerejű, nagy rombolásra képes robbanást generál. A Human Rights Watch szerint vákuumbombát Csecsenföldön is használtak már korábban.

HÁBORÚS MENEKÜLTEK ÉRKEZTEK SZEGED MELLÉ

120 ukrajnai menekült érkezett hétfő késő este Domaszékre, köztük gyerekek – adta hírül Brillmann Zsolt, a Segítség az ukrajnai civileknek csoport alapítója a Szeged365 Társalgóban. Mint az adományozást szervező szegeditől megtudtuk, péntekig a Dóm Látogatóközpontban várják a jó minőségű, tiszta gyerekruhákat a tegnap érkezett háborús menekülteknek.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb