Szegedi ArcokVideo365

“Azok vagyunk, amit megteszünk másokért” – így segíthetsz az ukrajnai menekülteken, interjú Kothencz Jánossal, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatójával (frissítve)

Folyamatosan érkeztek szerda délelőtt az adományok a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász szegedi, Csongor téri központi irodájába, ahová a szervezet azokat a felajánlásokat várja, melyeket a hét elején a domaszéki Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban elszállásolt ukrajnai menekültek számára gyűjtenek. Az önzetlen és példaértékű humanitárius összefogásról Kothencz Jánossal, a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász igazgatójával beszélgettünk.

TÖBB SZERVEZET, INTÉZMÉNY ÖSSZEFOGÁSÁVAL VALÓSUL MEG A SEGÍTSÉGNYÚJTÁS

A Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász szolgálatának segítségadása integrálja más szervezetek segítségnyújtását is, így az ÁGOTA Alapítványét, a Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltatóét, a Karitáció Alapítvány, valamint a Szeged Megyei Jogú Város önkormányzatának felajánlásait, de a Szegedi Tudományegyetem is óriási támogatást nyújt a bajban.

“Most már negyedik napja vagyunk ebben az éles krízishelyzetben, ahol, teljeskörű otthont nyújtó ellátást biztosítunk a kárpátaljai magyar családoknak, akik drámai körülmények között és nagyon nehéz mentális állapotban érkeztek meg. Most folyamatosan az ő jólétükről gondoskodunk. Mostmár eltelt egy pár nap, azt tapasztaljuk, hogy kezdenek megnyugodni, felengedni, de nyilván ez nem könnyű” – mondta el Kothencz János.

DOMASZÉK MELLETT ÁSOTTHALOM, MÓRAHALOM ÉS AZ ÖTHALMI DIÁKSZÁLLÁS IS MEGNYITJA KAPUIT A MENEKÜLTEK ELŐTT

“Most két kontingensben vagyunk jelen, az egyik Ásotthalmon van, ahol Biacsi József atya munkásságának köszönhetően a menekültek a kántorház vendégei lesznek, illetve már Mórahalmon is több család befogadásával, 30-40, de az is lehet 50 főnek is tudunk teljeskörűen segíteni. A másik nagyobb kontingensünk a Domaszéken lévő Zöldfás Lelkigyakorlatos Házban található, ahol 120 menekült számára biztosítunk támogatást. Ezen kívül a Szegedi Tudományegyetemnek köszönhetően most nyitjuk meg az Öthalmi Diákszállásokon lévő férőhelyeket” – árulta el az igazgató.

JOGI SEGÍTSÉGET IS NYÚJTANAK A MENEKÜLTEK SZÁMÁRA

Kothencz Józseftől azt is megtudtuk, nagy figyelmet fordítanak arra, hogy jogilag is segítséget nyújtsanak a menekültek számára. Ez azt jelenti, hogy az idegenrendészettel együttműködésben oldják meg a különböző okmányok kérdését, hiszen nagyon sok okmány hiányzik, regisztrációra van szükség. Az egyik önkéntes jogászuk, Dr. Bálint Csaba az, aki folyamatosan segít és kapcsolatban áll a hivatalos szervekkel. A regisztrációk elkezdődtek és eddig teljesen zökkenőmentesen zajlanak. “Itt kell megköszönnöm a szegedi Kormányhivatalnak a közvetítői és mindennemű segítségét. Gyakorlatilag egy példátlan, szinte szimbiotikus kapcsolatban tudjuk ezt az óriási felelősséget vinni, ami összefogás nélkül nem is működne” – mondta el az igazgató.

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁST IS BIZTOSÍTANAK AZ ÉRKEZŐKNEK

Mint megtudtuk, a menedékhelyeken biztosítanak orvosi, egészségügyi ellátást is a menekültek részére. Mivel az érkezők erős traumatikus élményt éltek át, pszichológusok is a rendelkezésükre állnak, illetve az egyházmegye pasztorációs csoportja, szalvatoriánus nővérek, hitoktatók, teológusok, terepauták segítik a lelki gyógyulás folyamatát. Kothencz János megerősítette, hogy a menekültek között vannak Covid pozitívak is, őket izolálták és megkezdték kezelésüket. Mivel sok kismama is érkezett terhesgondozást is indítottak, hiszen csak Zöldfáson négy áldott állapotban lévő nőről tudnak, de a másik kontingensben is vannak kismamák, sőt még további várandósok érkezésére is számítanak. Mivel sok a kisgyermek is a menekültek között nagy hangsúlyt fektetnek a gyerekgyógyászatra is.

AZ ALÁBBI ADOMÁNYOKRA LENNE NAGY SZÜKSÉG

Kothencz János azt is elárulta, a menekültek között szinte minden korosztály előfordul, nagyon sok a gyermek, a fiatal, de idősek is menedékre lelhettek náluk. Számukra várják a jószándékú emberek adományait. Elsősorban a következőekre lenne nagy szükség:

  • bébiétel
  • készétel konzerv
  • tartós tej
  • pelenka
  • babaápolási szerek
  • higiéniai termékek (sampon, tusfürdő, szappan, borotva, borotvahab férfiaknak, WC-papír)
  • női higiéniai termékek
  • új fehérneműk kicsiknek és nagyoknak
  • mosószerek, öblítők
  • utazótáska
  • zokni minden méretben
  • ágyneműhuzat

HA SEGÍTENÉL, ÍGY TUDOD MEGTENNI

Felajánlásokkal kapcsolatos hívásaitokat a 06 20 823 3779-es telefonszámon fogadja a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász munkatársa.
Az adományokat Szegeden, a Csongor tér 12. szám alatt, hétköznap reggel 8 órától 16 óráig valamint hétvégén 10 és 16 óra között várjuk.
Ha önkéntesnek, tolmácsnak jelentkeznél, vagy valamilyen programot ajánlanál a családoknak, azt a [email protected] e-mail címen teheted meg!

A segíteni szándékozók pénzbeli felajánlásokat is tehetnek: a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886-00000000 számlaszámára utalhatnak. A közleménybe kérik, tüntesd fel „a kárpátaljai családok megsegítésére” szöveget.

“Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a jószándékát. Azok vagyunk, amit megteszünk másokért, szerintem ebben az összefogásban mindenki példát mutat” – zárta gondolatait Kothencz János.

FRISSÍTVE (MÁRCIUS 03. 17:11) A SZERVEZŐK AZ ALÁBBI FELAJÁNLÁSOKAT VÁRJÁK MÉG A SEGÍTŐSZÁNDÉKÚ EMBEREKTŐL

A Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász szerkesztőségünkhöz eljuttatott levele alapján az alábbi felajánlásokkal tudsz még sokat segíteni. A hazájukat, otthonaikat hátrahagyó családok maguknak szeretnének főzni, ezért szívesen fogadnak jó állapotú:

  • serpenyőt,
  • főzőedényeket,
  • evőeszközöket,
  • valamint a főzéshez szükséges alapanyagokat: lisztet, olajat, cukrot, fűszereket, tésztát.

Továbbá szívesen fogadnak:

  • papucsokat,
  • takarókat,
  • és törölközőket is.

Egyéb felajánlásokat – például önkéntes munkára, vagy tolmácsnak jelentkezést – a [email protected] email címen várják a szervezők.

FRISSÍTVE (MÁRCIUS 07. 16:34) EZEKRE A FELAJÁNLÁSOKRA LENNE SZÜKSÉGÜK AZ UKRAJNAI MENEKÜLTEKNEK

Miután sok adomány érkezett, van némi változás abban, hogy mire van szükségük a menekülteknek:

  • nem vényköteles gyógyszerek (láz- és fájdalomcsillapítók, köhögéscsillapítók, sebfertőtlenitő, sebtapasz, stb…)
  • babakocsi, babahordozó, 
  • bébiétel
  • labda
  • papucs,
  • takarító eszközök: lapát, seprű
  • fésű, hajkefe
  • fehérnemű
  • készételek, konzervek.

Felajánlásokkal kapcsolatos hívásaitokat a 06 20 823 3779-es telefonszámon fogadja a Szeged-Csanádi Egyházmegyei Karitász munkatársa.
Az adományokat Szegeden, a Csongor tér 12. szám alatt, hétköznap reggel 8 órától 16 óráig valamint hétvégén 10 és 16 óra között várjuk.
Ha önkéntesnek, tolmácsnak jelentkeznél, vagy valamilyen programot ajánlanál a családoknak, azt a [email protected] e-mail címen teheted meg!

A segíteni szándékozók pénzbeli felajánlásokat is tehetnek: a Szeged–Csanádi Egyházmegyei Karitász 11735005-20392886-00000000 számlaszámára utalhatnak. A közleménybe kérik, tüntesd fel „a kárpátaljai családok megsegítésére” szöveget.

Operatőr: Magyar Andor

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb