Kikapcs

“Úgy dobált bennünket, mint a rongyot” – egy 150 kilós halóriást cserkészett be élete legveszélyesebb horgásztúráján Dél-Amerikában, a kiskunhalasi Döme Gábor

Élete legveszélyesebb horgásztúráján van túl a kiskunhalasi sporthorgász, Döme Gábor, aki februárban egy hetet töltött a dél-amerikai Guyana sűrű dzsungelében, ahol jaguárok, kajmánok és mérges kígyók lestek rá, miközben becserkészte az ország nemzeti kincsének számító hatalmas halóriást, egy 150 kilós arapaimát.

“ÚGY DOBÁLT MINKET, MINT A RONGYOT”

“Most először az életemben, férfiasan bevallom, de féltem ettől a haltól! Annyira erős, annyira vad és annyira nagy volt, hogy fékezhetetlennek tűnt még az erős felszereléssel is. Az is csoda, hogy a végén ez a kép (szerk.: cikkünk borítóképe) elkészülhetett, hiszen közben úgy dobált minket, mint a rongyot, pedig elvileg már fáradt volt. Vad fejcsapásokkal próbált a lábamról leütni, de a legveszélyesebb az volt, amikor majdnem elérte a feje az én fejemet. Ha ez sikerült volna neki, nem kérdés, hogy kinek a feje törik be…!” – írta a sporthorgász Facebook posztjában a hal kalandos és veszélyekkel övezett becserkészéséről, hiszen az arapaima rendkívül erős hal, olyannyira, hogy ha a kemény csontos fejével megüti a horgászt, akár be is törheti annak koponyáját.

VÉGÜL VISSZAENGEDTÉK A FOLYÓBA A HALÓRIÁST

Döme Gábor azt is elárulta, a hatalmas hal tömegét csak megsaccolni tudták, mert az arapaimák partra emelése és mérlegelése szigorúan tilos, hiszen Guyana nemzeti kincsének számít és védett faj. Így a hossza, a vastagsága és a vélt kora alapján tippelték körülbelül 150 kilósra, ami Döme Gábor szerint már a helyi viszonyok között is nagynak számít. A sporthorgász a Digisport.hu-nak adott interjújában elmondta, a fenséges ragadozót végül visszaengedték természetes élőhelyére.

AZ ARAPAIMA SZEREPEL A TERMÉSZETVÉDELMI VILÁGÖRÖKSÉG VÖRÖS LISTÁJÁN

Az arapaima Dél-Amerika folyóiban honos, főként Brazília és Kolumbia területén elterjedt halfajta. A húsáért való vadászata miatt fenyegetett állatfaj, ezért az IUCN (Természetvédelmi Világszövetség) vörös listáján a sebezhető kategóriában szerepel és emiatt számos helyen a horgászata tilos.

Forrás: Döme Gábor Facebook oldala/digisport.hu

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb