Közélet

Újabb evakuációs akciót hajtott végre a magyar kormány, 32 embert menekítettek ki Ukrajnából

Szijjártó Péter élőben jelentkezett be a Facebookon csütörtök reggel. Elmondta, hogy miután Kijevben romlik a helyzet, így a nagykövetség működési körülményei is egyre nehezebbek, ezért egy újabb evakuációs akciót hajtottak végre, amelynek keretében 32 embert hoztak ki Ukrajnából.

Mint mondta, kedden reggel 32 fővel indultak el Ukrajnából autókkal, 10 magyar állampolgárt hoztak haza, köztük 3 magyar civilt és 2 újságírót. 10 dél-afrikai állampolgárt is kimenekítettek, valamint 10 nigériai diplomatát, illetve 2 ukrán állampolgárt. A konvoj tegnap késő este Munkácson keresztül megérkezett Ungvárra, majd Záhonynál átlepték a határt. “A második nemzetközi evakuációs akció is sikerrel járt, most már mindenki biztonságban van” – mondta Szijjártó.

KIJEVBŐL LVIVBE HELYEZIK ÁT A NAGYKÖVETSÉGET

Szijjártó Péter csütörtökön azt is elmondta, hogy a folyamatosan romló biztonsági helyzet miatt a kormány ideiglenesen a nyugat-ukrajnai Lvivbe helyezi át a kijevi nagykövetségét. A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a magyar nagyköveti értekezleten ismertette a legfrissebb fejleményeket. Közölte, hogy egy újabb külügyi akció keretében a magyar külképviselet munkatársait és családtagjaikat, illetve egy háromtagú osztrák családot és egy francia állampolgárt menekítettek ki az ukrán fővárosból. A csoportban húsz ember van, köztük tizenhárman a diplomaták és családtagjaik, hárman a biztonsági személyzet tagjai – tájékoztatott, hozzátéve, hogy minden résztvevő jól van, és folyamatos velük a kapcsolattartás. Szijjártó Péter arról számolt be, hogy Lvivben csökkentett létszámmal lesz fenntartva a nagykövetség működése. “Minden, Ukrajna területén bajba kerülő, segítségre szoruló magyar állampolgár érdekképviseletét el fogjuk látni” – szögezte le. Hozzátette: “amint a biztonsági körülmények lehetővé teszik, a nagykövetség stábja vissza fog menni Kijevbe”.

Kíváncsi vagy mi történt amíg aludtunk. Itt megtudhatod:

Kapcsolódó cikkek

3 hozzászólás

  1. Visszajelzés: have a peek at these guys
  2. Visszajelzés: Webb.org
'Fel a tetejéhez' gomb