Közélet

Világháborúról és atomfegyverekről beszélt az orosz külügyminiszter, jön a második béketárgyalás – ez történt, amíg Szeged aludt

Egy hete tört ki az orosz-ukrán háború, melynek legfontosabb fejleményeit reggelente Szeged365 villámösszefoglalókban hozzuk. Világháborúról és atomfegyverekről beszélt az orosz külügyminiszter, jön a második béketárgyalás, közben hatalmas robbanások rázták meg Kijev belvárosát. Ez történt, amíg a szegediek aludtak.

  • Szerda este hatalmas robbanás rázta meg Kijev belvárosát, ma hajnalban pedig legalább négy további történt az ukrán fővárosban. Hírügynökségi értesülések szerint az éjszaka Orosz kézre kerülhetett a dél-ukrajnai, 300 ezres Herszon városa.
  • Az oroszok a 2014-ben elkergetett Janukovicsot neveznék ki ukrán elnöknek – értesült az ukrán média.
  • Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) csütörtök hajnalban közölte, már egymillió ember menekült el Ukrajnából a háború elől valamelyik szomszédos országba az elmúlt egy hétben. Mint írták, ebben az évszázadban ilyen intenzív exodusra még nem volt példa a világon.
  • …és még: Roman Abramovics, az angol Chelsea futballklub orosz milliárdos tulajdonosa közölte, eladja a csapatot. A Fitch és a Moody’s is leminősítette Oroszországot. A Netflix bejelentette, hogy felfüggeszti összes oroszországi projektjét.

SZERDA HELYETT CSÜTÖRTÖKÖN ÜLNEK ASZTALHOZ AZ UKRÁNOK ÉS AZ OROSZOK

Bár eredetileg szerdán lett volna a dátum, végül csütörtökön folytatódnak az orosz–ukrán béketárgyalások Belaruszban. Az orosz média szerint a “meeting” a legyel–belarusz határ közelében található Breszt közelében, a Belavezsszkaja Puscsa nemzeti parkban lesz, ahol 1991. december 8-án Borisz Jelcin orosz, Leonyid Kravcsuk ukrán és Sztanyiszlav Suskevics, a belarusz törvényhozás elnöke aláírta a Szovjetunió megszűnéséről szóló szerződést.

ELŐSZÖR ADOTT KI HIVATALOS HALÁLOZÁSI ADATOKAT AZ OROSZ VEZETÉS

A háború múlt csütörtöki kirobbanása óta az orosz vezetés először osztott meg hivatalos adatokat a veszteségekről. Igor Konasenkov, az orosz védelmi minisztérium szóvivője videós üzenetében azt mondta,

  • az adataik szerint eddig az ukrán fegyveres erőknek 2870,
  • míg az orosz hadseregnek 498 halottja van.

SZERGEJ LAVROV: HARMADIK VILÁGHÁBORÚ, ATOMFEGYVEREK

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter szerdán arra figyelmeztetett mindenkit, hogy ha egy harmadik világháború kitörne, az atomfegyverekkel járna, egyúttal pusztító hatású lenne. Szerinte Oroszországot valós veszély fenyegetné, ha Ukrajna atomfegyverhez jutna, egyúttal mindent megtesznek annak érdekében, hogy ez ne következzen be.

ÉRKEZIK A HÁBORÚS KORMÁNYINFÓ

Érkezik az első olyan Kormányinfó, amelynek elsődleges témája már az orosz-ukrán háború Magyarországot érintő fejleményei lesz. A Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő nevével fémjelzett esemény délelőtt 10-kor indul, mi arra tippelünk,

  • az Oroszország elleni szankciókról,
  • PAKS 2-ről,
  • a keleti határ védelméről,
  • a menekültkérdésről,
  • a NATO-együttműködésről és az ukránoknak szánt fegyverek átengedéséről,
  • és a háború gazdasági hatásairól is szó lesz, a fókuszban a forintgyengüléssel, a gázszállítással és a Sberbank ügyfelek kártalanításával.

A Kormányinfót élő videó stream, szöveges tudósítás és villámcikkek formájában is hozzuk majd.

Fotók: AFP, MTI, Magyarország Kormánya

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb