Közélet

“Csernobilnál is nagyobb katasztrófa lehetett volna” – ez történt az éjjel az orosz-ukrán háborúban

Fegyveres erők az éjjel tüzet nyitottak az egyik ukrán erőműre, mint Zelenszkij videoüzenetében mondta, egy Csernobilnál is sokkal nagyobb katasztrófa is lehet a dologból. Az Egyesült Államok aktiválta az amerikai nukleáris incidenseket kezelő csoportot, a Facebook pedig leállt Oroszországban. Szeged365 villámösszefoglaló, avagy, ez történt, amíg Szeged aludt.

https://twitter.com/SavchukAlex/status/1499412398289133579?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1499412398289133579%7Ctwgr%5E%7Ctwcon%5Es1_&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2022%2F03%2F04%2Foroszorszag-ukrajna-zelenszkij-putyin-haboru-oroszorszag-ukrajna%2F

KIGYULLADT A ZAPORIZZSJAI ERŐMŰ

Hajnal 1 körül kigyulladt a délkelet-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű, miután az orosz fegyveres erők tüzet nyitottak a létesítményre. Reggel 6 után közölte az Unian, hogy sikerült eloltani a tüzet. Ukrajna veszélyhelyzetekért felelős állami szolgálata a közösségi oldalán a támadással kapcsolatban közölte, hogy a zaporizzsjai erőmű hat blokkjából jelenleg egy üzemel. Zelenszkij videóüzenetében arról beszélt, hogy egy Csernobilnál is sokkal nagyobb katasztrófa is lehet ebből: „Zaporizzsjában hat energiablokk van. Csernobilban csak egy robbant fel.”

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség BBC által szemlézett közleményében azt írta, Ukrajna biztosította őket arról, hogy a zaporizzsjai atomerőmű területén keletkezett tűz nem érintett fontos alapberendezéseket. A legfrissebb hírek szerint a lángokat fél 6 után pár perccel eloltották.

A friss jelentések azt közölték, hogy reaktor nem sérült meg, nincs szivárgás sem.

AKTIVÁLTÁK AZ AMERIKAI NUKLEÁRIS INCIDENSEKET KEZELŐ CSOPORTOT

Jennifer Granholm, az Egyesült Államok energiaügyi minisztere a Twitteren azt írta, hogy beszélt Ukrajna energiaügyi miniszterével a zaporizzsiai erőműben kitört tűzről, és úgy döntött, hogy aktiválja az amerikai nukleáris incidenseket kezelő csoportot.

ISKOLÁKAT LŐTTEK CSERNYIVBEN

Csernyihiv városában az orosz hadsereg egy nap alatt egy olajraktárat, lakónegyedek sokemeletes épületeit, két iskolát és magánházakat lőtt. Mint az Index írja, ennek eredményeként legalább 33 ember meghalt, a holttesteket már kiszedték a romok alól. További 18 ember megsérült.

LEÁLLT A FACEBOOK OROSZORSZÁGBAN

A Facebook, Twitter, a BBC és még több más híroldal elérhetetlenné vált Oroszországban – írja a Meduza orosz híroldal, amit szintén nem lehet elérni az országon belül. Hogy a tiltás oka az orosz cenzúrahivatal vagy pont fordítva, még nem derült ki.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb