Közélet

Orbán Viktor: “legyőztük az ötödik hullámot”

Legyőztük az ötödik hullámot, jelentette ki Orbán Viktor a Kossuth Rádió péntek reggeli adásában azt követően, hogy Gulyás Gergely tegnap a maszkhasználat és az oltottsági igazolvány kivezetéséről beszélt a Kormányinfón. A beszélgetés 90%-a az orosz-ukrán háborúról szólt, a miniszterelnök szerint ez még csak a krízis eleje.

Íme a miniszterelnök interjú legfontosabb tételei:

EZ MÉG CSAK A KRÍZIS ELEJE

“Amit most látunk, az a krízisnek az eleje” – nyilatkozta Orbán Viktor, mint mondta, találkozott a Magyarországra menekültekkel, a belső területekről jönnek, sokan vannak köztük kárpátaljai magyarok. Nagyon sok indiait is látott, beszélni fog az indiai kormányfővel, hogy hazamenjenek a honfitársai. Sok más ország esetében is hasonló a helyzet – magyarázta.

“Magyarország most sokaknak a menedék.”

Kárpátalja jelenleg még nem katonai terület, ami nagy szerencse, mondta a miniszterelnök. Ha mindez megváltozna, akkor onnan is nagyon sokan jönnének. Szólt arról is, hogy meg kell szervezni az ittmaradók életét, de egyelőre úgy tűnik, hogy 70-80 százalékuk továbbmegy.

ZAJLANAK AZ EGYEZTETÉSEK, HOGYAN LEHET AZ ITT LÉVŐ MENEKÜLTEKET MUNKÁBA ÁLLÍTANI

Orbán Viktor elmondta, zajlanak az egyeztetések a munkaadókkal, hogyan lehet az itt lévőket állásokba elhelyezni. Ha beszélni kell, akkor Brüsszelre mindig lehet számítani, de a nemzetállamok cselekednek. Nem tudom, mi folyik Brüsszelben, de ha erre várnánk, akkor nagyon súlyos állapotok alakulnának ki a határon – mondta Orbán Viktor.

Brüsszel egy fillért nem adott a migrációs nyomásra és a kerítésépítésre, így magunk oldjuk meg ezt is.

Az orosz-ukrán háború között a fentieken túl Orbán Viktor azt nyilatkozta,

  • Már elég erős a 2010 után fejlesztésnek indult hadsereg ahhoz, hogy garantálja Magyarország biztonságát.
  • Akkor lehet baj, ha belesodródunk ebbe a háborúba.
  • Úgy látja, a baloldal a háború oldalán áll, mert amit ők akarnak, az beleviszi az országot a háborúba. 
  • A baloldal feljelentette a kárpátaljai magyarokat, mint mondta, szíven ütötte az a kijelentés, hogy a kárpátaljai magyarok “oroszbarátok”. Ez egy feljelentés volt ebben a háborús helyzetben, ez a legközvetlenebb veszélyt hozta az ottani magyarok fejére.
  • A közvetlen veszély, hogy a nyugatiak a szankciók mellett döntöttek. Mi nem akartunk okoskodni a szankciókról – ismertette a kormányfő. Orbán szerint az egység a fontos, de a szankcióknak ára van. Ezt rövid távon meg fogjuk fizetni, és a szankciók negatív hatásainak a kiküszöbölésén fogunk dolgozni.

LEGYŐZTÜK AZ ÖTÖDIK HULLÁMOT

“Legyőztük az ötödik hullámot” – jelentette ki a kormányfő, ezért meg lehetett engedni, hogy visszajöjjünk a korábbi járványügyi intézkedésekből. Egyelőre a helyzet biztató, nem lehet tudni, ez volt-e az utolsó hullám. 

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb