Közélet

Szegedről a frontvonalra? Nem biztos: börtönbe kerülhet az, aki önkéntesként harcolna Ukrajnában

Ukrajna várja az önkéntes katonákat, hogy az ő oldalukon harcoljanak az oroszokkal szemben – jelezte korábban Volodimir Zelenszkij ukrán elnök, aki szerint már 16 ezer önkéntes érkezik a segítségükre. A más országok fegyveres konfliktusaiban való részvételt azonban több ország is tiltja, többek között Magyarország is, ahol börtönbüntetés is járhat a bűncselekményért.

A Mandiner szerint a tiltott toborzás tényállása tartalmazza a magyar Btk.-ban az idegen fegyveres erőkhöz való csatlakozás vagy az erre való toborzás büntethetőségét. Ahogy Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi Kormányinfón is egyértelművé tette: aki azt tervezi, hogy önkéntesként harcolna Ukrajnában, az a magyar törvények szerint bűncselekményt követ el.

EGYTŐL ÖT ÉVIG TERJEDŐ SZABADSÁGVESZTÉS JÁRHAT ÉRTE

A Btk. alapján „aki Magyarország területén idegen fegyveres szervezetbe –szövetséges fegyveres erőn kívül – katonai szolgálatra, katonai érdekű egyéb szolgálatra toboroz, vagy ilyen szolgálatra vállalkozókat közvetít, bűntett miatt egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő”. Ugyanekkora büntetésre számíthat „az a magyar állampolgár, aki –szövetséges fegyveres erőn kívül – nemzetközi vagy nem nemzetközi fegyveres összeütközésben részt vevő idegen fegyveres szervezetbe önként belép, erre ajánlkozik, vagy ilyen fegyveres szervezetben kiképzésen vesz részt”.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb