Közélet

A csernobili atomerőmű lekapcsolódott az elektromos hálózatról, baj lehet, ha nem tudják tovább hűteni a hasadóanyagokat

Teljesen lekapcsolódott az elektromos hálózatról a csernobili erőmű – közölte szerdán az Ukrenegro, az erőművet üzemeltető cég a francia BFMTV beszámolója szerint. Az Ukrengo azt írta, hogy az orosz katonai akciók miatt teljesen leállt a csernobili atomerőmű és biztonsági berendezéseinek áramellátása.

A HVG szerint, a csernobili atomerőmű 210 dolgozója két hete folyamatosan szolgálatban van, amióta átvették az oroszok az irányítást, valamint egyre kevesebbet lehetett arról is tudni, hogy mi történik valójában az erőműben. Az ukrán külügyminiszter szerdán tűzszünetre szólította fel az orosz csapatokat, hogy vissza tudják állítani az áramellátást az erőműben. Az Energoatom ukrán nukleáris vállalat felhívta a figyelmet arra, hogy áramellátás híján radioaktív anyagok szabadulhatnak fel az erőműből.

48 ÓRÁIG BÍRJÁK A GENERÁTOROK

Mindezek mellett az Energoatom hozzátette: a szél a radioaktív anyagokat Ukrajna más régiói mellett Fehéroroszországba, Oroszországba és az Európai Unió területére is elsodorhatja. A vállalat kiemelte, hogy a helyzet egyre súlyosabb, hiszen a helyszínen tartózkodók egyre erősebb sugárzásnak vannak kitéve. Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter azt mondta, hogy az erőmű generátorai csupán 48 órán keresztül bírják, ezt követően szivárgás léphet fel.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb