Smart Szeged

Elindult a Holt-Tisza rehabilitációja, 2023-tól ez lesz Magyarország leghosszabb holtága

A mai naptól elkezdődött a Holt-Tisza rehabilitációja, melyhez Magyarország Kormánya 5 milliárd forint támogatást biztosít – jelentette be szerda délelőtt Mihálffy Béla, Csongrád-Csanád megye 2-es számú választókörzetének országgyűlési képviselőjelöltje. Mint a sajtótájékoztatón civilben jelen lévő, korábban a városrész önkormányzati képviselői feladatait ellátó Nógrádi Tibor elmondta, a munkálatok 2023-as befejezésével és az átemelő megépítésével ez lesz Magyarország leghosszabb holtága, amely 18.5 kilométer hosszú lesz.

Mihálffy Béla arról beszélt a helyszínen megtartott sajtóeseményen,

  • hogy először a nádas és a part kitakarítása kezdődik el,
  • kicsivel később, május környékén jöhet a kármentesítés,
  • a projekt fináléja 2023 végén lesz, magyarán jövőre már teljesülhet a Klebelsberg-telepiek és a gyálarétiek évtizedes vágya.

Nógrádi Tibor ex-önkormányzati képviselő azt kívánta, bárcsak Cápa, avagy Simai Zoltán, a legendás szegedi kapus is láthatná, ahogy elkezdődnek a munkák. A 77 éves korában, 2019. őszén elhunyt focista egész életében azért küzdött, hogy a 60-as évektől kezdve folyamatosan szennyezés alatt álló holtág a régi fényében tündökölhessen. A ma délelőtti sajtótájékoztató civil résztvevői – többek között a Szeged-Klebelsberg Telepi Polgári Kör elnöke, Kismárton Zsolt – arról számoltak be, hogy a 2023 végén elkészülő rehabilitációt követően tanösvényt terveznek a partra, az évtizedeken át “dögtiszaként” elhíresült szakasz pedig horgász – és csónakázóparadicsommá válhat.

Nógrádi Tibor kiemelte, ha elkészült a két szakaszt összekötő átemelő, Magyarország leghosszabb, 18.5 kilométeres holtága fog létrejönni.

Ha lemaradtál volna a Magyarország legnagyobb öko-katasztrófájaként ismert gyálai Holt-Tisza szomorú történetéről, előre szólunk: az esti órákban egy, a témában írt összefoglalóval jövünk, melyben végigvesszük, mi vezetett a bűzös-sötét vízhez “Hattyas” határában, addig is, íme néhány korábbi írásunk a témában:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb