KözéletSzegedi Arcok

Breaking: Szegedi köztársasági elnöke van Magyarországnak! (frissítve)

Duplán történelmi nap a mai: Magyarország történetében először választottak női, egyben szegedi köztársasági elnököt. Sőt, van még egy extra érdekesség a tarsolyunkban: sosem látta még el ennyire fiatal politikus a tisztséget. Novák Katalin, a szegedi születésű, a Szegedi Tudományegyetemen végzett, három gyermekes édesanya május 10-től az ország államfője!

A volt családokért felelős tárca nélküli miniszter 137 támogató szavazatot kapott a titkos voksoláson, amelynek eredményességéhez kétharmados többségre volt szükség a 199 fős parlamentben.

  • A szavazólapot 195 képviselő vette fel.
  • A 188 érvényes voks közül Novák Katalin 137-et kapott.
  • Az ellenzéki frakciók jelöltjére, Róna Péter közgazdászra 51 szavazat érkezett.

Az eredményhirdetésen nem vettek részt az ellenzéki frakciók, a baloldal gyakorlatilag kivonult a Parlamentből a köztársasági elnöki esküről. Az eset egyedülálló a magyar politikatörténetben, államfő-választás közben még nem történt ilyen.

A megválasztásáról szóló házelnöki bejelentés után a nemzeti zászló és a történelmi zászlók előtt a megválasztott köztársasági elnök letette államfői esküjét.

SZEGED365 NOVÁK KATALIN KISOKOS: MINDEN, AMIT AZ ÚJ ÁLLAMFŐRŐL TUDNOD KELL

Egy csokorba gyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat Novák Katalinról, illetve arról, milyen pályát járt be a pár perccel ezelőtt köztársasági esküt tett három gyermekes, szegedi (származású) édesanya.

  • Novák Katalin május 10-én lép hivatalába, ő lesz a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás után.
  • Novák Katalin 1977-ben született Szegeden.
  • A Budapesti Közgazdaságtudományi és Államigazgatási Egyetemen 2001-ben szerzett közgazdász diplomát, majd a Szegedi Tudományegyetem és az Université Paris X közösségi és francia jogi képzését is elvégezte. 2001-től 2003-ig a Külügyminisztériumban referens, gyermekei születése után 2010-tól a Martonyi János vezette minisztériumban miniszteri tanácsadó. 2012-től már az Emberi Erőforrások Minisztériumában (Emmi) dolgozik, Balog Zoltán miniszter kabinetfőnöke, 2014-től 2020-ig az Emmi család- és ifjúságügyért felelős államtitkára, 2020-tól ezt a területet tárca nélküli miniszterként irányította 2021 végéig. 2017-től négy éven át a Fidesz külügyekért is felelős alelnöke.
  • Orbán Viktor miniszterelnök tavaly december 21-én jelentette be, hogy a Fidesz Novák Katalint jelöli államfőnek, miután Áder Jánosnak lejár második köztársasági elnöki mandátuma.
  • Novák Katalin idén januárban jelentette be, hogy felfüggeszti párttagságát Fideszben.
  • Az új államfő férje, Veres István Attila közgazdász, a Magyar Nemzeti Bank Pénz- és devizapiac igazgatóságának vezetője; két fiuk és egy lányuk van.
  • Novák Katalin az Egyesült Államokban, Franciaországban és Németországban is élt, dolgozott. Anyanyelvén kívül angolul, franciául és németül folyékonyan, spanyolul társalgási szinten beszél.
  • Az Országgyűlés a rendszerváltás óta nyolcadik alkalommal választott köztársasági elnököt.
  • Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

A szegedi születésű politikusnő beszédét IDE kattintva éred el.

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: ข่าวบอล
'Fel a tetejéhez' gomb