KözéletVideo365

Nekimegy a benzinturizmusnak a kormány, csökkentik az üzemanyagok jövedéki adóját! Rendkívüli Kormányinfó, percről percre a Szeged365.hu-n (frissítve)

“Marad a benzinárstop és biztosított az üzemanyag-ellátás Magyarországon” – hangzik a címe annak a Kormányinfónak, amely szereplőit és időzítését tekintve is rendhagyó:

  • a nap stimmel,
  • viszont délelőtt 10 helyett este fél 10 a start,
  • Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter partnere Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő helyett viszont Hernádi Zsolt MOL-elnök-vezérigazgató lesz.

Hamarosan kezdünk, stream közvetlenül ITT vagy a szöveg alatt, a lényegesebb bejelentésekről pedig folyamatosan frissülő cikk formájában is beszámolunk.

A KORMÁNY KITART A BENZINÁR-STOP MELLETT

Gulyás Gergely azzal kezdte, hogy a kormány kitart a benzinárstop mellett. Amikor korábban bevezették a négy árstopot, és a cél az volt, hogy az energiaárak emelkedésétől a lehető lejobban meg tudják kímélni az embereket. Európa több országában több, mint 200 forinttal drágább a benzinár.

Mint a miniszter leszögezte, valótlan hír volt,

  • hogy az üzemanyaellátás veszélyben lenne,
  • és az is, hogy a kormány nem ragaszkodik az árstophoz.

CSÖKKENTIK AZ ÜZEMANYAGOK JÖVEDÉKI ADÓJÁT, BEKEMÉNYÍTENEK A RÉMHÍRTERJESZTŐKNÉL

Gulyás szerint „az elmúlt napok pánikkeltése” okozta a benzinhiányt, ezért három döntést hoztak:

  • „az üzleti érdekből zajló”, azaz Gulyás szerint benzinturizmusnak nevezhető üzemanyag-vásárlás visszaszorítása érdekében a 7,5 tonna feletti kamionok csak kijelölt üzemanyag-kutakon tankolhatnak,
  • a kormány 20 forinttal csökkenti az üzemanyag literenkénti jövedéki adóját,
  • a kormány utasította a rendőrséget, hogy minden esetben, amikor rémhírterjesztés gyanúja áll fenn, indítsanak eljárást azokkal szemben, akik a benzin elérhetőségét érintő nehézségekről adnak hírt.

Az idevágó rendelet csütörtök este 10-kor lép hatályba, a kormány a március 15-i négynapos hosszú hétvégére kamionstopot rendel el.

NEJLONZACSKÓBA, ÜZEMANYAGOT

Hernádi Zsolt, a MOL elnök-vezérigazgatója arról beszélt, hogy van elegendő finomitói kapacitás és biztosított a megfelelő ellátás. Az utóbbi időben drasztikusan megnőtt a töltőállomások forgalma, arra is akadt példa, hogy nejlonzacskóba tankoltak üzemanyagot.

Mint kifejtette,

  • a megnövekedett forgalom körülbelül 20 százaléka a benzinturizmusból származott,
  • nagyjából 10 százalék volt a pánikvásárlás,
  • egy átlagos napon 5 millió liter üzemanyagot értékesítenek,
  • és 8 millió litert adnak át a nagyfogyasztóknak,
  • mindemellett 5 millió litert exportálnak,
  • Százhalombattán nagyjából 20 millió litert tudnak készíteni.

Majdnem 15 millió liter fogyott az elmúlt napokban, és ezt logisztikailag nem lehetett bírni.

Ha továbbra is növekszik a visszaélésszerű-használat és benzinturizmus, akkor elképzelhető, hogy további intézkedések kellenek – fejtette ki Hernádi Zsolt.

90 NAPNYI KÉSZLET VAN MAGYARORSZÁGON

Hernádi Zsolt szerint, akik nagy mennyiségben vásároltak üzemanyagot, azok vagy ülnek rajta, vagy elutazzák. 90 napra elegendő készlet van Magyarországon, de ha mindenki elkezdi feltölteni a gépkocsiját, nem lehet egyik napról a másikra pótolni a rendszerből kieső mennyiséget. Ehhez jött az a logisztikai probléma, hogy az üzemi telephelyekről átterelődött a teherautók, buszok, nehézgépjárművek forgalma a telephelyekről a benzinkutakhoz.

A MOL vezetője leszögezte, hogy tudnak annyi üzemanyagot termelni, amennyire szüksége van a piacnak.

Gulyás Gergely ezt azzal egészítette ki, hogy ha valamiből az átlagos napi fogyasztás 5 millió egység, ha az 15 millióra növekedik hirtelen, akkor lehetnek átmeneti nehézségek, de pánikra nincs ok.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb