Kikapcs

Szeretsz kertészkedni? Most te is csatlakozhatsz a Makkosházi Közösségi Kert csapatához

Kertészkedni a panelrengetegben? Ma már nem lehetetlen, hiszen Szegeden, Makkosházán, a Lomnici utcában már évek óta művelik parcelláikat a környék lakói, megtermelve maguknak azokat a zöldségeket és gyümölcsöket, melyek a mindennapi életben szükségesek. A jó hír, hogy március 11-ig most te is csatlakozhatsz a Makkosházi Közösségi Kert csapatához, ugyanis a Zöld Város program keretében, a szegedi Vértó környékének megújítása során a közösségi kert is bővül. A kezdeményezésről Kinyó Pál, a Makkosházi Közösségi Kert koordinátora mesélt nekünk.

FŐKÉNT A MI VIDÉKÜNKÖN HONOS KULTÚRNÖVÉNYEKET TERMESZTENEK

A Makkosházi Közösségi Kert 2014-ben jött létre a volt Vízműtelep helyén, a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. és Kinyó Pál koordinálásával. A program népszerűségét jelzi, hogy 2016-ra már mind a 28 kijelölt parcellát aktívan művelték a környékbeliek, megtermelve maguknak mindent, amire szükségük lehet. Főként a mi vidékünkön honos kultúrnövényeket termesztenek, így paradicsomot, paprikát, borsót, cukkinit, fokhagymát, epret is találni a kis földeken, de van, aki gyógynövényeket nevelget, mint amilyen például a körömvirág. A közösség tagjai télen sem pihennek, ugyanis a hideg időkben a Szeged Város Közösségéért Közalapítvány biztosítja számukra a zárt helyiséget, ahol a parcellahasználók folytathatják a kertészkedést.

EGY ÉRTÉKTEREMTŐ KÖZÖSSÉG JÖTT LÉTRE

A szorgos parcellahasználók munkájának elismerése sem maradt el: négy alkalommal nyerték el a Magyarország legszebb konyhakertje pályázaton az ország legszebb közösségi kertje címet, valamint a Szeged Virágos Városért önkormányzati pályázaton is minden évben első helyezést értek el.

Kinyó Pál elmondta, egy igazán értékteremtő közösséget sikerült Makkosházán létrehozni, hiszen a tagok nem csak a kertészkedésben jeleskednek, hanem aktív közösségi életet is élnek együtt. Rendszeresen szerveznek különböző programokat, például tartottak már előadásokat a közbiztonságról, a tagok orvosi prezentációkat hallgathattak, de nagy figyelmet fordítanak az egészségmegőrzésre is, szerveztek véradást, különböző egészségügyi szűrő programokat, valamint közös karácsonyi összejövetelt.

Kinyó Pál abba is beavatott bennünket, hogy tevékenységük sikeréhez és az aktív közösségi élethez nagyban hozzájárul Dr. Kozma József, a városrész önkormányzati képviselőjének és a Szeged-Szőregi Polgárőr Egyesület tagjainak a segítsége, akik támogatják munkájukban a program résztvevőit.

UNIÓS TÁMOGATÁSBÓL VALÓSULHAT MEG A KÖZÖSSÉGI KERT FEJLESZTÉSE

A szegedi Vértó környékének megújítása a Zöld Város program keretében 653 millió forint uniós támogatásból valósul meg, melynek részeként kerülhet sor a Makkosházi Közösségi Kert fejlesztésére is. Mint ahogy a projekt leírásában szerepel, egyre népszerűbb a Lomnici utcában kialakított közösségi kert, ezért szükségessé vált a fejlesztése, bővítése. A kertben a tervek szerint 36, egyenként 7 négyzetméteres parcellát hoznak létre. A kerettel körbevett, kiemelt ágyások könnyebben művelhetők, mint a mostaniak. A fitnesz eszközöket áthelyezik a kerítésen kívülre, a járda másik oldalára, ahol cserjékkel kerítik el a sporteszközöket. Az így felszabaduló helyen a Bonifert Domonkos Általános Iskolába és a Makkosházi Óvodába járó gyerekek kertészkedhetnek. A rovarhotel és a madáritató segítségével pedig közvetlen közelről megismerhetik az élőlényeket. A közösségi kertben a növénytermesztésen kívül mással is el lehet tölteni a szabadidőt. A családok piknikezhetnek, a kisgyerekek homokozhatnak, állatszobrokra mászhatnak, megcsodálhatják a lepkekertet, a felnőttek sakkozhatnak, lengőtekézhetnek, bográcsozhatnak. A kert kerékpártárolóval is bővül.

Kinyó Pál elmondta, 2022. március 27-én kerül sor a felújított közösségi kert átadására, mely során összesen 38 magaságyás került kivitelezésre.

Ha szeretnél csatlakozni a Makkosházi Közösségi Kert csapatához, március 11-ig keresd Kinyó Pál koordinátort a 70-776-6253-as telefonszámon.

A képeket köszönjük Kinyó Pálnak!

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb