Mindenmás

Ukrán zászlót vihet az első civil űrsétára a Polaris Dawn

“Kiállunk Ukrajna és bátor polgárai mellett, valamint mindazokért, akik a szabadságért harcolnak szerte a világon” – írta Twitter oldalán az Elon Musk nevével fémjelzett Polaris Dawn misszió legénysége. A küldetés történelmet írhat, gyakorlatilag ez lehet majd az első civil űrséta: a misszió során egy Crew Dragon kapszulát bocsátanak Föld körüli pályára, az űrhajón tartózkodók pedig azon túl, hogy megcsodálhatják az univerzumot, akár sétát is tehetnek majd.

“A Polaris Dawn legénysége elviszi a zászlót egy olyan helyre az űrben, amely még mindig elérhetetlen a zsarnokság számára” – írták a Twitteren.

AZ ELSŐ CIVIL ŰRSÉTA… UKRÁN ZÁSZLÓVAL?

Ha minden a tervek szerint megy, akkor még 2022-ben útnak indul az Elon Musk féle SpaceX egyik Falcon 9 rakétáján a Polaris Dawn küldetés, amely az első civil űrsétával vonulhat be a történelembe. A misszió során egy Crew Dragon kapszulát bocsátanak Föld körüli pályára, az űrhajón tartózkodók pedig azon túl, hogy megcsodálhatják az univerzumot, akár sétát is tehetnek majd – írta a The Verge.

A küldetésről, bővebben, a Spacejunkie alapján. A tavalyi első teljesen privát űrutazás, az Inspiration4 után egy még nagyobb projektbe kezd Jared Isaacman üzletember: egy három misszióból álló kereskedelmi űrprogramot hirdetett meg, aminek az első űrrepülésére már idén sor kerülhet. A Polaris-program célja az emberes űrutazások képességeinek a továbbfejlesztése, miközben továbbra is felhívja a Földön fontos problémákra a figyelmet, és pénzt gyűjt nemes célokra: a program az Inspiration4 küldetéshez hasonlóan a St. Jude gyermekkórháznak szervez adománygyűjtést. A költéségekről nincs információ, de a missziókat Jared Isaacman finanszírozza – nem megerősített hírek szerint a tavalyi Inspiration4 küldetés összköltsége nem haladta meg a 200 millió dollárt.

Már az indulás is stílusos lesz, a floridai Kennedy Űrközpont történelmi 39A állásáról lövik majd ki őket, pontosan onnan, ahonnan a Apollo-11 is útnak indult 53 évvel ezelőtt. Ha nem is olyan mértékben, mint a NASA első holdraszállása, de a Polaris Dawn küldetése is történelmi jelentőségű lesz.

Az első Polaris Dawn küldetés résztvevői:

  • Jared Isaacman parancsnok,
  • Scott Poteet, pilóta,
  • Sarah Gillis, kutatóűrhajós,
  • Anna Menon, kutatóűrhajós, egészségügyi tiszt.

ELON MUSK IS UKRAJNA MELLÉ ÁLLT

Ha már szóba került a Tesla és a Space-X vezére, egyben a világ egyik legbefolyásosabb milliárdosa, fontos megjegyezni, hogy Elon Musk is Ukrajna mellé állt. Mindez konkrétan azt követően történt, hogy az ukrán miniszterelnök-helyettes, Mihajlo Fedorov arra kérte őt, hogy a háború alatt használhassák a SpaceX által felbocsátott, internetet sugárzó Starlink műholdakat. Az ukrán vezetés azt követően szánta el magát erre a lépésre, hogy a háború kitörése óta több kibertámadás is történt ukrán bankok és kormányzati oldalak ellen.

Viszonylag friss hír, hogy a Tesla 3 hónapig fizeti az ukrán dolgozóit, ha besorozzák őket a háborúban. Mindez abból a csütörtöki e-mailből derült ki, amelyet a vállalat az európai, közel-keleti és afrikai régióban dolgozó alkalmazottainak küldött. Zelenszkij ukrán elnök még februárban, a várható inváziót megelőzően hívta be a tartalékosokat.

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb