KikapcsVideo365

Szeged365 videóriport: elrajtolt a 2022-es év első szegedi gasztrofesztiválja, avagy pálinka, Kraftwerk és majális a Dóm téren

Furcsa időket élünk, 2020 elején még kinevettük volna, ha valaki azt mondja, hogy márciusban egy Vuhanból elszabaduló vírustörzs miatt a világ – és persze Szeged – összes fesztiválját törölni fogják. A helyzet odáig fajult, hogy pár hónapja meg pont azt nevettük volna ki, aki azt merte volna állítani, hogy 2022-ben visszatér a Szegedi Borfesztivál, a Tiszai Nemzetközi Halfesztivál vagy a szezont ma délután megnyitó Toros Pálinkafesztivál. Pedig így lett, jelentjük, a szegedi gasztrofesztivál-széria két év Csipkerózsika szunyókát követően felébredt, mi pedig kiugrottunk a Dóm térre megnézni, mennyire szaggatja a kerítést egy jó féle pálinka.

Mi ez?

XI. Szegedi Toros Pálinkafesztivál

Hol?

Szeged, Dóm tér

Mikor?

2022. március 12-15.

Védettségi? Behopp?

Felejtsd el, már nem kell. Belépő természetesen nincs, soha nem is volt.

Két év kihagyást követően reboot-olt a Toros Pálinkafesztivál, miután az önkormányzat rendeletbe foglalta, hogy a Szegedi Borfesztiválon és a Szegedi Karácsonyi Heteken kívül más rendezvényt nem engednek a Széchenyi térre, helyszínként maradt Magyarország legszebb tere, a neoromán stílusban épült székesegyház gyönyörűséges, 81 méteres tornyai előtt. Ennél jobb placcot álmodni sem lehetne egy gasztrofesztiválnak, gondolná az ember, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a főtér átmenő forgalmával a Dóm tér nem tud versenyezni, vagyis ide valahogy mindig egy fokkal erősebb marketing kell, hogy működjön a dzsembori. Persze tud ez pörögni, nincs is erre jobb példa, mint a Szegedi Szabadtéri Játékok, a borfeszt “kistesó” Bortér vagy az éveken át ide szervezett Continental Futófesztivál és Félmaraton sikere.

AMI TETSZETT: 70-80 FÉLE PÁLINKA, GÉZA BÁ, MEGLEPETÉS KRAFTWERK

Kezdjük ott, hogy alapból fantasztikus érzés, hogy két év kényszerpihenőt követően gasztrofesztiválra lehet menni Szegeden. Rendben, voltak kézműves piacok, nomeg a tavaly hazaiakra hangolt, idén már Jason Derulo-val durrantó SZIN, de valahogy teljesen más a feeling egy 100%-ban a kulináris élvezetekre fókuszáló rendezvényen enni-inni. A Dóm téren rengeteg régi arcot fedeztünk fel, a szervezők előzetesen azt ígérték, itt lesz az utoljára 2019-ben látott pálinkás arcok 80%-a, első blikkre ez bizony így is lett. A korábbi évek böllérversenyének se híre, se hamva nem volt, de tekintve azt, hogy a fogadalmi templom előtt tartották a rendezvényt, talán jobb is ez így, valahogy ízléstelenül vette volna ki magát egy össznépi disznóvágósdi egy ennyire szakrális helyszínen.

Ha már toros ízek, nem volt hiány se kolbászból, se hurkából, a téren gyakorlatilag az összes szokásos gasztro-elem ott volt, a kürtős kalácstól kezdve a kemencés lepényen át a lacikonyháig.

Egy extra kredit, 80’s szintipop rajongó Szeged365 olvasóknak: Andor kollégánk szúrta ki, hogy délután 5 körül Kraftwerk-et játszott a színpadon lévő Camp Fire Melancholy zenekar, amely bármennyire is elütött a klasszikus disznótoros ízeket felvonultató rendezvény milliőjétől, nekünk kellemes meglepetés volt, nagy pacsi az együttes tagjainak!

A legjobb pedig, az egészben:

  • végre
  • visszatért
  • Szegedi Géza bácsi!

Aki ismeri a Szegedi Borfesztivál legendás, emblematikus vándorharmonikását, pontosan tudja, miért örülünk neki, aki pedig nem, azt hamarosan egy másik cikkünkben világosítjuk fel Géza báról. Remek ember, nagyon megörültünk neki, hogy jó egészségnek örvend.

AMIT NEM ÉRTETTÜNK: MAJÁLIS, A DÓM TORNYAI ELŐTT

Nagyot néztünk, amikor megláttuk a Dóm tér közepére kitett vidámparkot, valahogy rendszeridegen volt az 1930. október 24-én, a Csanádi Egyházmegye alapításának 900. évfordulóján felszentelt dóm árnyékában eurobungee-t, forgót, célbadobálós bodegát és lufiárusokat látni. Félreértés ne essék: a vidámparkos vállalkozásoknak is meg kell élni valamiből (sőt, őket is megtépázta a Covid, ergo rájuk is fér egy kis pénzkereseti lehetőség), plusz a gyerekek is szeretik az ilyesmit, de kitenni egy, a Szegedi Majálisba klappoló vurstlit a Dóm térre olyan, mint műanyag dísztárcsát tenni egy Aston Martin DB9-re. Egyszerűen nem klappol össze, ráadásul a korábbi évek ide szervezett eseményei túlságosan magasra tették ahhoz a lécet, hogy ne szúrjon szemet az ilyesmi.

NÉGY NAP TOR(K)OSKODÁS, A DÓM TÉREN

A rendezvény ma délután indult és egészen március 15-ig tart, a teljes programot IDE kattintva tudod végigpörgetni. Ami a legjobb, hogy innentől kezdve gyakorlatilag egymást érik majd a szegedi gasztro és zenei fesztiválok,

  • májusban jön a Szegedi Borfesztivál,
  • júniusban a Deja Vu,
  • augusztusban a SZIN,
  • szeptemberben a Nemzetközi Tiszai Halfesztivál és a Bortér,
  • de idén visszatérhet a Gerilla Gourmet, a Hungarikum Fesztivál és a Chili Weekend is, arról nem is beszélve, hogy a környék rendezvényei is feltámadóban vannak, az ásotthalmi Magyar Sziget például júliusban rögtön a Tankcsapdával és Kowalsky-ékkal durrant.

Szóval, fesztiválozásra fel, a ma délutáni hangulatot pedig Magyar Andor kollégánk videójában szervírozzuk, kolbásszal, pálinkával és Szegedi Géza bácsival:

Operatőr: Magyar Andor, Szeged365

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb