Szegedi Arcok

Boldogkői Zsolt: miért nem hiszünk a tudományban, avagy, hogyan zár a közösségi háló egy információs buborékba bennünket

Az utóbbi években, főként a koronavírus megjelenése óta látványosan megnövekedett társadalmunkban a tudományellenesség, annak ellenére, hogy az utóbbi fél évszázad egyik legnagyobb tudományos vívmánya a tényeken alapuló orvoslás. Mégis, miért hiszünk inkább a sarlatánok szavának, akik saját portékájukat próbálják ránk sózni, amely hatásosságát sokszor semmilyen tudományos vizsgálat nem támasztja alá? Erről kérdezte az Index Dr. Boldogkői Zsolt, molekuláris biológust, a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Biológiai Intézetének tanszékvezető egyetemi tanárát.

A TUDOMÁNYTAGADÁS HÁTTERÉBEN MENTÁLIS ÉS PSZICHOLÓGIAI JELLEGŰ TÉNYEZŐK ÁLLNAK

Dr. Boldogkői Zsolt elmondta, a tudománytagadás hátterében mentális és pszichológiai jellegű tényezők állnak. “Egyrészt, nem értjük a tudományt, mert hiányoznak a képességeink és/vagy az ismereteink ehhez. Másrészt, ez a nem értés sérti az önbecsülésünket és a személyes identitásunkat, ezért inkább tagadjuk a tudomány megbízhatóságát, illetve a tudomány képviselőinek hitelességét” – mondta el a biológus professzor.

A KÖZÖSSÉGI TUDAT MEGSZÜNTETI KÉTELYEINKET

A közösségi háló pedig remek lehetőséget kínál arra, hogy a hasonló nézeteket vallók találkozzanak, és egy csoport tagjaiként erősítsék önmagukat és egymást is gondolkodásukban. A közösségi tudat megszünteti kételyeinket, hiszen lehetetlen, hogy ilyen sok ember tévedjen, ugyanakkor észre sem vesszük, hogy egy információs buborékba zár bennünket.

A KURUZSLÓ ELHITETI, HOGY NEM LESZ SEMMI BAJ

A másik döntő pszichológiai tényező, ami miatt a modern orvoslással szemben teret nyerhettek a kuruzslók, az az, hogy a valódi orvosokkal szemben, akik kimondják az igazságot akkor is, ha az fájdalmas, ők biztos gyógyulást ígérnek a betegnek, elhitetik vele, hogy nem lesz semmi baj. A megnyugtató pozitív gondolatokat pedig sokkal szívesebben hallgatjuk meg, mint a kellemetlen racionális tényeket.

AZ OLTÁSELLENESSÉG VEZÉREI CÉLJAIK ELÉRÉSÉNEK ÉRDEKÉBEN FÉLELMET ÉS BIZALMATLANSÁGOT ÉBRESZTENEK A LAIKUSOKBAN

“A laikusok nem ismerik a tudomány alaptéziseit, amelyek közül az egyik legfontosabb, hogy lehet ugyan véleményünk valamiről, de ezt megfelelő módszerekkel be kell bizonyítani, hogy tényként, vagy legalább egy nagy valószínűségű lehetőségként kezelhessük” – magyarázta a professzor. Mint elmondta, az oltásellenesség vezéreit anyagi, politikai vagy egyéb érdekek vezérlik, s ennek elérése érdekében félelmeket és bizalmatlanságot ébresztenek a laikusokban, illetve alternatív megoldásokkal, összeesküvés-elméletekkel állnak elő.

Forrás: Index

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb