Szegedi Arcok

Helyzetjelentés az ukrajnai menekültek beregsurányi táborából – interjú a szegedi Szent Fülöp Alapítvány munkatársával

Vasárnap számoltunk be róla, hogy a szegedi Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítvány munkatársa, Vanyó Sándor a magyar-ukrán határon, Beregsurányban teljesít szolgálatot, ahol az ott dolgozó orvosok munkáját segíti elsősorban gyógyszer, kötszer és egyéb szállítási feladatokkal. Legfrissebb helyzetjelentésünk következik Vanyó Sándor tolmácsolásában a beregsurányi Máltai Szeretetszolgálat táborából.

AZ ELMÚLT NAPOKBAN NAGY VOLT A CSEND

Vanyó Sándor elárulta, az elmúlt három napban az előzőekhez képest összehasonlíthatatlanul nagy a csend. Ennek egyik oka, hogy nagyon nehéz információt szerezni a határ túloldaláról, hiszen a magyar – ukrán határ között elég nagy a távolság és nem lehet átlátni, hogy ott éppen mi történik, ezért információt csak úgy tudnak szerezni, ha valaki átjön és elmeséli, mi történik az ukrán oldalon.

A MENEKÜLTEK MENTÁLISAN ÉS FIZIKAILAG IS NAGYON MEGVISELTEK

Az érkező menekültek érthető okokból mentálisan és fizikailag is nagyon megviseltek, frusztráltak, hiszen iszonyú megpróbáltatásokon mentek keresztül, mire végre menedéket lelhettek. Vanyó Sándor elmesélte, hogy érkezett például egy család Harkivból autóval. Tizenkét napot töltöttek egy óvóhelyen, mielőtt útrakeltek a körülbelül kétezer kilométeres útra. A férfi nagyon magas vérnyomással vezette le az utat, a feleség törött könyökkel érkezett. Még az óvóhelyen esett el, úgy sérült meg, de nem volt, aki ellássa a sérülését. Beregsurányba érkezve sem hagyta magát kórházba vinni, csak egy kicsit megpihent a pár és már indultak is tovább Budapesten keresztül Spanyolországba.

A TOVÁBB UTAZÁSI LEHETŐSÉGEKET IS BIZTOSÍTJÁK A MENEKÜLTEK SZÁMÁRA

Vanyó Sándor elmondta, rendkívül szervezetten folyik a menekültek ellátása a Máltai Szeretetszolgálat táborában, szoros együttműködésben a beregsurányi önkormányzattal és a helyiekkel. A határról érkezőket mikrobusszal hozzák be a táborba, ahol a fogadóponton regisztrálják őket. Itt külföldi szervezetek buszai is várják az érkezőket, akik igény szerint továbbszállítják a menekülteket például Horvátországba, Olaszországba, vagy éppen a Ferihegyi Repülőtérre.

TÖBB KONTÉNER ÁLL A RENDELKEZÉSRE SZÁLLÁSKÉNT

A menekülteket különböző konténerekben szállásolják el: az egyikbe azokat, akik rövid ideig tartózkodnak itt, van hová továbbmenniük. Egy másik szálláshely a kisgyerekes családoknak került kialakításra, a harmadik konténerbe azokat a menekülteket helyezik el, akik a koronavírus, vagy egyéb fertőző betegségek miatt karanténba kerülnek, majd innen szállítják őket tovább a megfelelő egészségügyi intézménybe. Többen háziállataikkal együtt érkeznek, őket a négylábúakkal együtt helyezik el a szálláson. Az állatok részére a Tetovált Állatmentők gyűjtik az adományokat, ők gondoskodnak a Beregsurányra érkező kis kedvencekről.

Vanyó Sándor azt is elmesélte, bőségesen gondoskodnak a menekültek megfelelő étkezéséről, a gyerekekkel külön foglalkoznak, játékos programokat szerveznek számukra a Máltai Szeretetszolgálat munkatársai.

ALUFÓLIÁRA, NEJLONZACSKÓRA, MARGARINRA ÉS VAJRA LENNE MOST SZÜKSÉG

Vanyó Sándor azt is elárulta, a táborban a legnagyobb szükség az étel becsomagolásához alufóliára lenne, nejlonzacskókra, amelyekben úticsomagot készíthetnek a menekültek számára, de mindig kell margarin és vaj is, amiből napi szinten töménytelen mennyiséget használnak el. Ha szeretnél segíteni felajánlásoddal Szegedről is megteheted, a Máltai Szeretetszolgálat gyűjtőpontján leadott adományok biztosan célba fognak érni.

Fotók: Berinszki Zoltán/Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítvány/ Facebook oldala

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb