Szegedi Arcok

“Itt mindenkinek jut egy finom palacsinta és egy kedves mosoly” – exkluzív Szeged365 tudósítás az ukrán határról, a Szent Fülöp Alapítvány önkéntesétől

Nem először írunk a szegedi alapítású Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítványról, akik önkéntes alapon, díjmentesen szállítanak beteg gyermekeket gyógykezelésekre, vagy éppen rekreációs programokra. A szegedi ex-mentős Berinszky Zoltán által indított csapat most egy teljesen új területen próbálta ki magát, kollégájuk, Vanyó Sándor a magyar-ukrán határon, Beregsurányban teljesít szolgálatot. Exkluzív helyszíni beszámoló következik a helyről, ahová naponta többszáz menekült érkezik a háborús ukrán területekről.

RENGETEG HAZAI ORVOS, NŐVÉR, ÁPOLÓ KELT ÚTRA, ÖNKÉNTESEN, A SAJÁT SZABADIDEJÉBEN

“Nemrég az alapítványunk szert tett egy sürgősségi orvosi járműre. Hallottuk, hogy a háború elől menekülők között rengeteg a gyerek, ezért arra gondoltunk, az autó jó szolgálatot tehet a határnál” – válaszolta a “hogyan került az ukrán határra” kérdésünkre a szegedi Vanyó Sándor, a Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítvány tagja. Mint mondta, a “MedSpot – Orvosi segítség, ahol kell” alapítvánnyal kooperációban első sorban az orvosok logisztikájában segítenek. Rengeteg hazai egészségügyi dolgozó kelt útra a háború kitörése óta, akik önkéntes alapon, fizetség nélkül, a saját szabadidejükben segítenek, a szegedi férfi őket juttatja el az otthonuktól a Beregsurányban működő menekültellátó központba.

Mint mesélte, szombat reggel 5-kor indult Szegedről, a fővárosban felkapott egy doktornőt és 10-re már ott is voltak az ukrán határnál. Amikor megérkeztek, két dolgon lepődött meg,

  • az egyik, hogy a drámai helyzet dacára mennyire higgadt és profi a hangulat a Máltai Szeretetszolgálat által üzemeltetett központban,
  • a másik pedig, hogy szombat délelőtti érkezésükkor viszonylag kevés menekült érkezett, mint mondta, általában nagyobb hullámokban mennek a csoportok, főként az éjszakai órákban.

Megérkezését követően aztán gyorsan befutott három turistabusz, amelyek fiatal, kárpátaljai sportoló srácokat hoztak a háborús övezetből, akiket magyarországi sporttáborokban fognak elszállásolni. Jött egy horvát távolsági busz is, amely a déli szomszédba szállította a menekülteket, de civil segítők is jöttek, két nő például a saját autójukkal, egészen Franciaországból kocsikáztak a határhoz, zsúfolásig pakolva számítógépekkel és különféle informatikai eszközökkel.

MINDIG JUT EGY MOSOLY ÉS EGY PALACSINTA, A DRÁMAI HELYZETBEN IS

“Addig maradok, amíg szükség van rám” – magyarázta, majd a helyszínen lévők áldozatos munkáját dícsérte. Mint mondta, a Máltai Szeretetszolgálat sátrában egyszerre, egy műszakban 50 ember dolgozik, általában 12 óráznak. Kivétel a parancsnok, aki gyakorlatilag pihenés nélkül, non-stop koordinálja a menekültek ellátását. Vanyó Sándor arról számolt be, hogy a drámai helyzet dacára egészen pozitív, már-már vidám a hangulat, az önkénteseknek rengeteget segítenek a beregsurányi asszonyok is.

“Reggeltől estig sütik a palacsintákat a helyiek, szatmári szilvával töltöttel kínálják az összes Ukrajnából érkezőt, a felnőtteknek alap a meleg tea és a kávé, a gyerekeket pedig még csoki és üdítő is várja. Itt mindenkinek jut egy mosoly és egy palacsinta” – mesélte.

COVID-OS MENEKÜLT IS ÉRKEZETT, A NYÍREGYHÁZI KÓRHÁZBA VITTÉK

“Érkezett egy család, ahol a férfi koronavírus pozitív lett, őt rögtön elvitték a nyíregyházi kórházba, a kisfiúnak pedig valami más fertőzése volt, őt a helyszínen különítették el egy szeparált konténerben. Sándor beszélgetésünk során többször is hangsúlyozta: nagyon rendben van a szervezés, emberséges a hangulat, a korrekt viszonyokat jellemzi, hogy mindössze két rendőr és pár polgárőr kell a helyszínre, annyira békésen megy a menekültek fogadása és ellátása.

AKKOR HATÉKONY A SEGÍTSÉG, HA SZERVEZETTEN TÖRTÉNIK

A Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítvány önkéntesénél rákérdeztünk arra is, mit tegyen, aki Szegedről szeretne segíteni. Mint mondta, a “bepakolok a csomagtartóba és megindulok” módszernek nem látja nagy hatékonyságát, a segítség akkor jó, ha szervezetten történik, ezért arra kér minden szegedit, elsőként jelentkezzen az illetékeseknél, mielőtt elindulna a magyar-ukrán határra. Sándor annyit elárult, humánerőforrás terén főként tolmácsokban van nagy hiány Beregsurányban.

Fotógaléria: menekültek érkeznek a háború elől Tiszabecsre.

(Fotók: SZMO)

A szegedi Szent Fülöp Gyermekmentő Ala­­pítvány önkéntesével készült interjúnkat hamarosan folytatjuk, egy újabb helyzetjelentés formájában.

Korábbi cikkeink az alapítvány munkájáról, életéről:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb