Gasztro

Egy srác, aki Pakisztánból hódította meg a szegediek hasát – ismerd meg Iftikhart, a Trója szakácsát!

Ha rajongsz a mediterrán konyha autentikus ízeiért bizonyára nem kell bemutatnunk neked Szeged belvárosának szívében, a Trója Ételbár és Kávézót, ahol ízlelőbimbóidat kényeztetheted a tradicionális közel-keleti konyha remekeivel. S, hogy mitől lesznek ezek az ételek annyira különlegesek? Azért, mert egy pakisztáni származású szakács, Iftikhar Hussein készíti el őket neked, aki hazája legjobb szakácsaitól leste el a konyhaművészet rejtelmeit. Ifti már tizenhat éve él Szegeden, ahol azzal keresheti a kenyerét, amit igazán szeret: otthona jellegzetes ételeit hozhatja el nap, mint nap az éhes szegedieknek.

IFTI AZ ALAPOKAT PAKISZTÁNI SZAKÁCSOKTÓL LESTE EL

Ifti 2006-ban érkezett Magyarországra, Szegedre, mivel itt a Napfény városában adódott lehetősége szakácsként elhelyezkedni. A szakácsművészet csínját – bínját még otthon, Pakisztánban sajátította el. Akkoriban nem volt lehetősége szakmájába vágó iskolát elvégezni, mert egyszerűen Pakisztánban nem volt olyan (azóta már van), ezért az alapokat ottani szakácsoktól leste el, illetve édesanyja tanította meg számára az igazi mediterrán konyha sajátosságait. Ifti elmesélte, hogy már gyerekként az iskola mellett éttermekben dolgozott, a tizedik osztályt követően pedig ott is hagyta az iskolát, és teljes mértékben a szakácsművészetre, a főzésre koncentrált.

IFTI RÁJÖTT, SZAKÁCSKÉNT KITÁRULHAT AZ EGÉSZ VILÁG ELŐTTE

Ifti már otthon is nagyon szeretett főzni, családja és a barátai nagy örömére, hiszen már a korai szárnypróbálgatásai során is az általa készített ételek elnyerték környezete elismerését, s ezek a hatások mind arra ösztönözték, hogy komolyabban is elkezdjen a főzéssel foglalkozni. Sőt, rájött, hogy szakácsként rengeteg lehetőség nyílik meg előtte, kitárul a világ, és főzőtudományát kipróbálhatja más országokban is, nemcsak Pakisztánban. És ahogy ő fogalmazott, a szerencse, a sors vetette az útját Szegedre. Rögtön magával ragadta a város csendes, békés, barátságos hangulata, megtalálhatta azt a helyet, ahol otthon érezheti magát, ahol szakácsként kiteljesedhet, és ahol a helyiek imádják a különleges autentikus mediterrán ízeket.

A PAKISZTÁNI SZAKÁCS NAGY KEDVENCE A MARHA PÖRKÖLT, A PAPRIKÁS KRUMPLI ÉS A GULYÁS LEVES

Ifti elárulta, habár ő csak a közel – keleti ételek készítésében jeleskedik, mint műélvező imádja a magyar konyha egyes remekeit, nagy kedvence például a marha pörkölt, a paprikás krumpli és a gulyás leves. A pakisztáni konyha különlegességei közül Ifti kedvence, amit mind enni és mind elkészíteni imád, a biryani, amely lényege a basmati rizs, a fűszerek sokasága és a biryanit meghatározó fő alapanyag, ami lehet csirke, birka, hal, rák, tojás, vagy éppen sárgaborsó, s más zöldség is. A másik nagy favoritja a kabsa, ami tulajdonképpen a szaúd-arábiai rizses húst takarja.

Nézd meg videós interjúnkat is, amelyből még többet megtudhatsz a pakisztáni szakácsról, aki Szegedet választotta otthonának.

Fotók és videó: Török Kornél

Kapcsolódó cikkek

Egy hozzászólás

  1. Visszajelzés: stapelstein
'Fel a tetejéhez' gomb