MindenmásVideo365

Saras eső hullott Szegeden – mutatjuk, miért lett “barna” az autód reggelre!

“Aranyeső, a szép kis házra helyett saras eső hullott ma reggel” – írja Barnabás nevű olvasónk, aki – hasonlatosan a többi szegedihez – egy meglepő és nem túl gusztusos időjárási jelenséggel szembesült szerda reggel. A szabad téren parkoló autókat barna trutyi borította, a jelenség oka egyszerűbb, mint elsőre gondolnánk:

…szaharai pornak hívják.

Az elmúlt napokban jellemző déli áramlással nagy adag szaharai por keveredett Európa légterébe – írja az Időkép. Korábban Spanyolországban, Franciaországban és Németországban, valamint a Pireneusokban és az Alpokban is sivatagi színeket öltött az égbolt, sáros eső kezdődött. Az északról érkező csapadék most hazánkban is kiülepíti a sarat a levegőből. Az északi tájakon hajnalban, a középső és keleti tájakon pedig a cikk készülésének idején is esik, ami szaharai porral koszolja be a tereptárgyakat.

A jelenséget mi is elcsíptük, illetve az Időkép is kitett pár videót, az első felvétel a szegedi Klebelsberg-telepen, a második a fővárosban, a harmadik pedig Németországban készült. Mindhárom anyagon fehér autókon mutatjuk (mutatják) a jelenséget, a kontraszt miatt ezeken a leginkább “guszta” a dolog:

Szeged:

Budapest:

Németország:

Kapcsolódó cikkek

'Fel a tetejéhez' gomb